SVÁTEČNÍ SPECIÁL AHA! Recepty, cukroví, polévky i hlavní jídla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

SVÁTEČNÍ SPECIÁL AHA! Recepty, cukroví, polévky i hlavní jídla

Boží milosti od tetiček z Kozojídek
Boží milosti od tetiček z Kozojídek (Foto ara)

Svátky jsou plné klidu a pohody. A také dobrého jídla. Nejrůznější cukroví, ale i polévky, kapr či saláty. Snad každá rodina přechovává nějaký svůj tajný recept. Liší se město od města, vesnici od vesnice kraj od kraje. Deník Aha! Vám přinese vyhlášené vánoční recepty jednotlivých krajů republiky. Začínáme v tom Jihomoravském, přesněji v moravském Slovácku, které bylo roku 2000 rozděleno mezi Jihomoravský a Zlínský kraj...

Stařenčin vánoční salát z Moravského Slovácka

„Naše stařenka, přesto, že sama držela na Štědrý den přísný půst, nám připravovala k obědu fazolový salát. Tuto tradici dodržujeme dosud,“ říká Kateřina Holešinská z Hovoran na Hodonínsku. A co dalšího se v kraji na Vánoce připravuje a vaří?
Potřebujete: Bílé fazole, sklenice kyselých ryb i s cibulí, majonéza, pepř.
Postup: Smícháme uvařené bílé fazole, nakrájené ryby i s cibulí, majonézou a dochutíme podle chuti pepřem.

Boží milosti od tetiček z Kozojídek

Potřebujete: hrnek žloutků, šlehačka, smetana, kvasnice, cukr, šťáva z citronu hladká mouka, olej.

Postup: Vezmeme žloutky a neplný pohárek šlehačky. V troše smetany rozmícháme kousek kvasnic (o velikosti fazolky) s trochou cukru a trochou šťávy z citronu. Přidáme hladkou mouku a pořádně vypracujeme těsto, nesmí být příliš husté. Potom je vyválíme podobně jako těsto na nudle. Rádýlkem vykrajujeme podlouhlé obdélníky či čtverečky, které uvnitř dvakrát nakrojíme do proužků. Mezitím dáme rozpustit olej (ne tuk!) a rychle smažíme. Hotové pocukrujeme. Křehký pamlsek se podával nejen na Vánoce, ale také o Velikonocích.

Vinné cukroví

Potřebujete: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 5 lžic bílého vína.

Postup: Máslo necháme změknout a smícháme s moukou a vínem. Vypracujeme těsto. To vzápětí rozválíme asi na 0,5 centimetru tlustou vrstvu. Pomocí vykrajovátek z ní vytvoříme jednotlivé kousky budoucího cukroví. Ty dáme na plech s pečícím papírem do rozpálené trouby na 180 °C, kde se peče do zlatova (asi 8 až 10 minut). Ještě horké obalíme ve skořicovém cukru.
(zdroj: Národní ústav lidové kultury Strážnice)

Húsátka

Potřebujete: ½ l vlažného polotučného mléka, 10 dkg krystalového cukru, 30 g kvasnic, 2 lžíce sádla, 1 celé vejce a 1 žloutek, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g máku a 100 g mletého cukru na obalení.

Postup: Namočíme kvasnice v mléku s krystalovým cukrem, aby nakynuly. Pak je smícháme s vejcem, žloutkem, moukou a špetkou soli a necháme vykynout na teplém místě. Následně lžící vykrajujeme na vál stejnoměrné bochánky, které opět necháme nakynout. Poté je skládáme za řádného promašťování ze všech stran na plech těsně vedle sebe. Zase necháme na plechu ještě chvíli kynout a pak upečeme v rozpálené troubě na 180 °C. Po zezlátnutí vytáhneme z trouby a potřeme sádlem a ještě teplé natrháme do mísy, hodně pokapeme rozpuštěným sádlem a prosypeme mákem a cukrem.
(zdroj: Slovácký soubor Lipinka)

Kyselica

V chudých oblastech na Valašsku a Slovácku se nevařila rybí polévka, ale kyselica. Tady je recept na modernější a finančně nákladnější verzi s masem.

Potřebujete: uzené vepřové koleno, 1 cibule, celý pepř, bobkový list, nové koření, 500 g kysaného zelí, 500 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 klobásy, 4 brambory uvařené ve slupce a oloupané, 4 stroužky česneku, majoránka, mletý pepř, sůl, 200 ml smetany, 30 g másla.

Postup: Uzené koleno uvaříme s kořením doměkka a vývar scedíme. Do vývaru vložíme kysané zelí. V mléce rozmícháme mouku a vroucí polévku a povaříme. Koleno okrájíme a spolu s nakrájenou klobásou a nakrájenými bramborami vložíme do polévky. Ochutíme drceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí, zjemníme smetanou a máslem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.