Ježíšci na invalidních vozících nemají čím rozvézt dárky: Přejeli i Real, teď stojí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ježíšci na invalidních vozících nemají čím rozvézt dárky: Přejeli i Real, teď stojí!

Projekt Daruj hračku společnosti Tango krachuje na dvou nepojízdných autech.
Projekt Daruj hračku společnosti Tango krachuje na dvou nepojízdných autech. (Foto archiv Tango-Daruj hračku)

Osm Ježíšků na invalidních vozíčcích má před sebou stresující Vánoce! Nemají totiž jak 2,5 tisícovkám dětí i dospělých s různými postiženími rozvézt dárky. Přitom tuhle tradici drží už dvaadvacet let. Projekt Daruj hračku společnosti Tango krachuje na dvou nepojízdných autech...

Daruj hračku je přitom akce, na kterou by republika měla být hrdá. V roce 2009 byla práce těchto osmi invalidních manažerů oceněna jako nejlepší projekt světa! Dokonce za ním až na 5. místě skončila v italském Teramu nadace Realu Madrid.

I s vozíky
„My ke své práci potřebujeme počítač, internet, mobilní telefon a minimálně sedmimístný automobil s variabilními sedačkami, aby se tam vešly invalidní vozíky,“ říká ředitel projektu Pavel Klempíř (54). Bývalý nadějný házenkář, který se v roce 1984 po nesportovním zákroku při zápase ocitl s poraněním páteře na vozíku. Po letech se mu díky jeho obrovské vůli podařilo z něho vstát. Teď má kolem sebe kolegy s podobným osudem, kteří však takové štěstí neměli.



Dojezdili jsme

„V roce 2006 nám v Brně ukradli Renault Espace Grand i s novým elektrickým invalidním vozíkem, za něho jsme sehnali náhradu, ale u toho jsme už pětkrát měnili motor a mnohokrát nám vypověděl službu někde mezi lesy. Teď nám klekl definitivně a s ním i dvaadvacet let starý Ford Mondeo, který měl najeto 1,1 milionu kilometrů,“ zoufá si Klempíř. Manažeři na vozících se tak dostali do problému s dopravou a prosí o pomoc. Ocenili by starší velkoprostorový automobil či finanční příspěvek.

Domácí mise

S několika tunami letošních dárků jim přispěchali na pomoc vojáci z vyškovské akademie. „Dvanáct až patnáct vojáků denně nám pomáhá s příjmem a tříděním dárků z celého světa. Je to taková jejich domácí mise,“ říká s povděkem na adresu armády Pavel Klempíř.


Osm tun dárků
Každý rok je v rámci projektu Daruj hračku do zhruba 75 dětských domovů a zařízení pro osoby se zdravotním znevýhodněním distribuováno 6 až 8 tun dárků v hodnotě až 8 milionů korun. Jde o nové i použité předměty z celého světa. Může to být například mikrovlnka do prvního bydlení, notebook k dokončení školy, ale i nářadí pro vyučeného kluka z dětského domova.

Tango? Žádné kalhotky

Veřejná obchodní společnost Tango Havlíčkův Brod byla založena v roce 1994. Tvoří ji sedm zdravotně handicapovaných manažerů a jedna manažerka na vozíku, jejichž cílem je uskutečňování projektu Daruj hračku. Název vznikl, jak uvádí zakladatel společnosti Pavel Klempíř, nikoliv od erotických kalhotek, ale od značky invalidního vozíku.

Chcete pomoc?
Pokud chcete a můžete pomoct, ozvěte se přímo nadaci. Nebo si napište transparentní účet: 115-8309500237/0100.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.