VELKÝ PRŮZKUM: Jak bojovat s finančními závazky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

VELKÝ PRŮZKUM: Jak bojovat s finančními závazky

xx
xx (Profimedia)

Každý pátý dlužník v Česku si může dovolit koupit jen nejlevnější jídlo a nejnutnější oblečení. A každý dvacátý dlužník dokonce nemá prostředky ani na základní životní potřeby. Zjistil to průzkum finanční situace českých domácností, který si nechala zpracovat společnost Kruk.

Dluhy ale neženou dlužníky jen do chudoby, ničí i jejich rodinné vztahy. Problémy s domácím rozpočtem jsou totiž častým zdrojem rodinných konfliktů. „Více než pětina dotázaných, kteří mají dluhy, uvedla, že ke konfliktům kvůli financím dochází v jejich domácnosti nejméně jednou měsíčně,“ říká Jana Žaludová ze společnosti Kruk.

Tajné půjčky
Dluhy ale dokážou pořádně zamávat i se vztahy v rodině. Někteří lidé si totiž půjčují potají, za zády svého partnera, nebo si kupují nepotřebné věci a informace o výdajích před partnerem skrývají. „Dluhy zásadně ovlivňují náš partnerský a rodinný život,“ potvrzuje Žaludová.

Nemají strach
A paradoxně dluhy zvyšuje i nízká nezaměstnanost. Lidé se nebojí brát si půjčky, protože nemají strach ze ztráty práce. „Lidé si půjčují více i díky pozitivní ekonomické situaci. Věří, že své dluhy zvládnou splácet,“ dodává Žaludová.

Každý šestý si nepamatuje částku
Částky, které Češi nezvládají splácet, nejsou nijak nízké. Více než třetina dlužníků (38 %) má dluh, se kterým si neumí poradit, vyšší, než je měsíční příjem jejich domácnosti. Nezvládnutý dluh ve výši 1 – 3 měsíčních příjmů má 12 % domácností a 16 % dlužníků, tedy každý šestý, si dokonce nepamatuje, kolik celkem dluží.

Příběh Jiřího Krále (46) ze Sokolova Dluhy ho zahnaly do lesa!
Deset let pracoval Jiří Král (46 ) ze Sokolova v menší firmě, která instalovala elektrorozvaděče. Práce ho bavila, byla pro něj i koníčkem. Žil si celkem spokojeně v pronajatém bytě. Jenže pak mu zaměstnavatel začal mzdu vyplácet se zpožděním, nebo po částech. Jiří stále častěji neměl na nájem a začal si půjčovat.

Nejdřív u známých, pak si vzal i nebankovní půjčku. Celkem si půjčil asi sto tisíc korun. A protože neměl z čeho splácet, dluh narůstal. „Nemělo to cenu. Stejně jsem skončil na ulici,“ vzpomíná na smutné období. Z bytu, kde bydlel 36 let, musel odejít. Bez práce, bez majetku. Několik měsíců žil v lese a po ubytovnách. „Když nemá člověk peníze, má pořád hlad, v zimě pořád chodí venku,“ popisuje dobu beznaděje. Po určité době se rozhodl, že pokud nechce s životem skoncovat, musí se snažit o návrat do běžného života. Našel si práci i s ubytováním, splácí staré dluhy a pomalu se vrací k normálnímu životu.

Nejvíc finančních závazků na severu Moravy
Nejvíce dlužníků (16 % z celé České republiky) pochází z Moravskoslezského kraje. Každý z nich průměrně dluží 28 100 korun. Na paty severní Moravě ale šlape Ústecký kraj. Žije v něm 12 % všech dlužníků a jejich průměrný dluh je 27 889 korun. Nejvyšší dluhy pak mají lidé v Praze. Jejich průměrný závazek je 33 100 korun a Pražané tvoří 7 % všech dlužníků v ČR. Důvodem, proč si půjčit peníze, je pak nejčastěji nákup trvanlivého zboží (především automobilů nebo domácích spotřebičů) a rekonstrukce bytu či domu. Poznámka: průměr udává průměrný dluh v daném kraji, procenta uvádí poměr k celorepublikovému podílu dlužníků.

Průměrný dluh 29 700 korun
O tom, že jsou dluhy Čechů stále vážnějším problémem, svědčí i drsná čísla. „Téměř každý čtvrtý uchazeč o zaměstnání má exekuci,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Podle pravidelných analýz společnosti Kruk je průměrná výše dluhu českých dlužníků 29 700 korun. V roce 2016 to ale bylo jen 25 700 korun! Častěji a více si půjčují muži (54 % dlužníků s průměrným dluhem 31 500 korun). Něžné pohlaví je přece jen opatrnější. Ženy tvoří 46 % dlužníků a průměrně dluží 27 200 korun. Více než polovina dlužníků ale zároveň vidí svou budoucnost optimisticky a věří, že se jejich finanční situace zlepší.

Kde vám dnes poradí
Potýkáte se s dluhy? Nebo vám problémy teprve hrozí? Zkroťte je včas! Jak zvládnout dluhy vám už DNES, v pondělí 12. listopadu, bezplatně poradí odborníci na finance na 22 pobočkách a kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR po celé republice. K dispozici budou od 8.30 do16.30 hodin. Odborníci budou radit v těchto městech: Brno, Česká Lípa, Děčín, Havířov, Hradec Králové, Chomutov, Karlovy Vary, Karviná, Liberec, Mladá Boleslav, Most, Nový Jičín, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha-západ, Praha-východ, Praha 4, Teplice, Trutnov, Ústí nad Labem. Poradit se dnes můžete i po telefonu, na bezplatné telefonní lince 800 800 123.

10 kroků, jak se dostat z pasti
1. NA NIC NEČEKEJTE
Dluhy se samy od sebe nevyřeší. Strkáním hlavy do písku a odkládáním se naopak ještě znásobí.
2. ZAČNĚTE SPLÁCET
Vytloukání klínu klínem a braní dalších půjček nic neřeší. Jen to odsune nevyhnutelné a za pár měsíců se dluhy objeví znovu a ve větší výši.
3. UDĚLEJTE SI SEZNAM
Spojte se se svými věřiteli a zjistěte, komu a kolik vlastně aktuálně dlužíte. Ověřte si i podmínky splácení. Nezapomeňte ani na dluhy u příbuzných a přátel.
4. SEŘAĎTE SI DLUHY
Dluhy si seřaďte podle důležitosti. Přednost dejte těm, které mají vysoké pokuty za opožděné splátky, a dále dluhům, které bezprostředně ovlivňují váš život (nájem, energie, hypotéka).
5. DOMLUVTE SI SPLÁTKOVÉ KALENDÁŘE
Ukažte věřitelům snahu vracet a zkuste si domluvit splátky v takové výši, abyste je skutečně mohli posílat. Pravidelným splácením se můžete vyhnout soudnímu řízení.
6. UDRŽUJTE KONTAKT
Nemáte na splátku? Spojte se s věřitelem dřív, než se s platbou opozdíte. Většina seriózních věřitelů už dnes nabízí možnost odložení nebo snížení splátek.
7. HLEDEJTE POMOC U RODINY
Cesta z dluhů je dlouhá a náročná. Pomoc a psychickou podporu hledejte u svých blízkých. Nebojte se jim svěřit, společně máte větší šanci najít nějaké řešení.
8. NAPLÁNUJTE SI ROZPOČET
Začněte sledovat své příjmy a výdaje! Snažte se snížit výdaje na telefon, internet i kabelovou televizi, omezit kouření i alkohol. Nenakupujte bez rozmyslu, snažte se utrácení omezit.
9. ZKUSTE SI PŘIVYDĚLAT
Pokuste se ke své běžné práci najít i nějakou brigádu. Teď před Vánocemi jsou šance na její nalezení výrazně vyšší a díky druhému příjmu vyřešíte své duhy rychleji.
10. PORAĎTE SE S ODBORNÍKEM
Nevíte, kudy kam? Obraťte se na odborníky. Zajímejte se ale, jestli je jejich pomoc zdarma. Využít se vyplatí například síť Občanských poraden nebo Poradnu při finanční tísni.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.