Vltavu v centru Prahy obléhají bílá hejna: Pozor, čím je krmíte | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vltavu v centru Prahy obléhají bílá hejna: Pozor, čím je krmíte

Na pražskou náplavku přilétají na zimu z velké dálky.
Na pražskou náplavku přilétají na zimu z velké dálky. (Foto Aha! – Robert Klejch)

 V labutí řeku se proměnila s nadcházející zimou Vltava v centru Prahy. Bílé krásky se lidí nebojí a naopak čekají, co dobrého jim přinesli. Ornitologové ale varují – zdaleka ne každé jídlo je pro labutě vhodné!

Majestátní opeřenci se nyní stahují do center měst. „Labutě se na zimu vždy shlukují na tekoucí vodě, která nezamrzá. V hejnech se cítí bezpečně. Vybírají si také místa, kde mají dostatek potravy,“ vysvětluje ornitoložka Věra Přibylová. Do Prahy podle expertů přilétají na zimu i labutě až z Německa či dokonce Slovinska.


Kolemjdoucí velcí ptáci vítají a důvěřivě k nim natahují své nenasytné krky. Nejčastěji jim lidé hází rohlíky. Ty však nejsou ideální a mohou být i nebezpečné. „Neublížíte jim chlebem a celozrnným pečivem. Bílé jim ale žádnou výživu nedává a může jim způsobovat průjem,“ zdůrazňuje Přibylová. Nikdy nekrmte labutě v blízkosti rybářů. „Vrhnou se po všem, co spadne do vody a mohou tak omylem spolknout háček s návnadou,“ varuje ornitoložka.

Ideální listy, nic slaného
Vynikající je pro labutě listová zelenina, saláty, čínské zelí apod. Velkou radost jim uděláte vařenými bramborami s ovesnými vločkami. Ty neházejte do vody, ale rozsypte na břeh těsně k vodě. Rozhodně nenabízejte labutím slané, kořeněné a masité pokrmy. Mohou u nich vyvolat zánět volete a zažívacího ústrojí a poškodit jim ledviny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.