Speciál Aha!: Sladké a veselé z matičky stověžaté
Také Praha má svá specifika. Koncentrovali se v ní bohatí kupci a obchodníci, kteří přiváželi do hlavního města už dávno exotické ovoce, třeba datle a koření. A ač je znám především pardubický perník, perníkáři přišli z ciziny do Prahy už na začátku 14. století. Caletníci vedle calt, pletených housek, pekli i drobné sladké cukroví a perníčky. Někdy od roku 1348 se ulice, kde se usadili, jmenuje Celetná (dříve Caletná).
Perníčky
Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 250 g cukru moučky, 2 vejce, 4 lžíce medu, 3 lžíce mléka, 4 lžíce kakaa, prášek do perníku, 1 vejce na potření. Na polevu: 1 bílek, 14 až 20 dkg cukru moučky Postup: Prosijeme mouku, cukr, přidáme prášek do perníku, kakao a promícháme. Doprostřed uděláme důlek. V hrnku smícháme mléko s medem, do důlku vyklepneme vejce, přidáme mléko s medem a zpracujeme tuhé těsto. Když je těsto řídké, přidáme mouku, pokud tuhé, přidáme mléko a med. Hotové těsto necháme v chladu přes noc odpočinout. Poté těsto znovu zpracujeme, odkrojíme část a na pomoučeném vále vyválíme placku silnou asi 3 až 6 milimetrů a formičkami vykrajujeme tvary. Necháme pár hodin na plechu odpočinout. Pečeme v troubě předehřáté na 150 až 180 stupňů 4 až 8 minut. Po vychladnutí zdobíme polevou.
Skořicové hrudky
Potřebujeme: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 lžíci mleté skořice, špetku soli, špetku sody, 100 g sušených jablíček – kostičky, skořicový cukr na posypání Postup: Mouku, moučkový cukr, mletou skořici, sůl, sodu, vanilkový pudinkový prášek prosejeme do mísy a přidáme povolené studené máslo, žloutek a začneme zpracovávat. Přisypeme kostičky sušených jablíček a rychle zpracujeme. Lžičkou pak děláme hrudky na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v horké troubě dozlatova. Pocukrujeme skořicovým cukrem.
Sádlové koláčky
Potřebujeme: 100 g vepřového sádla, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 30 g kakaového prášku, 1 vanilkový cukr, rybízovou marmeládu Postup: Sádlo, cukr, mouku, kakao a vanilkový cukr (½ sáčku) vypracujeme na vále posypaném moukou na tužší těsto. Z těsta vytvoříme váleček, který nožem nakrájíme na centimetrové pásky. Z těch pak tvoříme kuličky, které klademe na pečicím papírem vyložený plech. Opačným koncem širší vařečky utvoříme v každé kuličce důlek a naplníme marmeládou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 15 – 20 minut. Potom necháme koláčky vychladnout a zaprášíme zbylým vanilkovým cukrem.
Nebeské kuličky
Potřebujeme: 200 g bílé čokolády, 100 až 150 g jemně mletých mandlí, 30 g másla, 2 lžíce smetany, 80 ml vaječného koňaku, na obalení kokos Postup: Na sporák postavíme hrneček s vodou, do něj dáme misku a prohřejeme v ní máslo se smetanou. Přidáme čokoládu a až se rozpustí, přisypeme mandle a přidáme vaječný koňak. Promícháme a necháme vychladnout. Nemáme-li čas čekat, až hmota vychladne, dáme ji na chvilku do mrazáku. Z hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalíme v jemně mletém kokosu.