Co s věcmi, které radost neudělaly...Rádce Aha! Jak vrátit nechtěné dárky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Co s věcmi, které radost neudělaly...Rádce Aha! Jak vrátit nechtěné dárky!

Zvíře jako vánoční dárek? Dobře si rozmyslete, zda jste schopni se o něj postarat i po svátcích.
Zvíře jako vánoční dárek? Dobře si rozmyslete, zda jste schopni se o něj postarat i po svátcích. (Foto Profimedia.cz)

Rok co rok se situace opakuje. Obchodníci po Vánocích čelí náporu klientů, kteří se snaží vrátit nevhodný dárek. Útulky se zase po svátcích plní zvířaty, jejichž novopečení majitelé velmi brzy zjistili, že štěně či kotě nebyl dobrý nápad. Aha! radí, jak s podobně »nevhodnými dárky« naložit.

S dary, které příliš radosti neudělaly, má zkušenost asi každý. Ať už jako darující, nebo obdarovaný. Jak pak s takovými věcmi, které jen zabírají místo, naložit? Věci jsou o dost snadnější, pokud jste takové zboží pořídili na internetu, případně přes telefon. Tam podle zákona musí prodejce ve 14denní lhůtě přijmout zboží zpět a peníze vyplatit, aniž by od vás vyžadoval jakékoliv vysvětlení. To ale předpokládá, že dárek byl zakoupen těsně před Vánoci.

Libovůle prodejce

Jiná situace platí v případě, že jste zboží zakoupili v běžné kamenné prodejně. „Prodejce nemá zákonnou povinnost zakoupené zboží vzít zpět nebo vyměnit pouze z toho důvodu, že se zákazníkovi nehodí nebo nelíbí,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Pak je jen čistě na obchodníkovi, zda tak učiní. Mnozí – kvůli konkurenci – však slibují například právo na „vrácení zboží“ či „výměnu zboží za jiné až tři měsíce po nákupu“. V takovém případě si na sebe upletli bič a podle Fröhlicha musí splnit to, co klientům naslibovali.

Útulek, ale i les

Potíž je s živým dárkem. Po Vánocích se útulky zaplňují zvířaty. „Nejen proto, že se tu objeví nechtěné a nevhodné živé vánoční dárky, ale je to i období, kdy se sem dostávají psi, které vyděsila zábavní pyrotechnika a ohňostroje a ztratili se. Případně majitelé zjistí, že na zvíře opravdu nestačí,“ potvrzuje Eliška Coufalová z Nadace na ochranu zvířat. Jenže zatímco třeba roztomilé štěně, případně i většího psa, lze relativně snadno vrátit chovateli nebo ho »odložit«, jsou zvířata, u kterých varianta útulek neexistuje. „Jsou to nejrůznější hlodavci, ale i plazi nebo ptáci. Osud těchto nechtěných živých dárků bývá v drtivé většině tragický – skončí v krabici u popelnice nebo jsou vypuštěni ‚na svobodu‘. Pokud nemají to štěstí, že je někdo včas najde, nevyhnutelně zahynou,“ připomíná Coufalová.

Co s nechtěnými mazlíčky?

Lze vrátit živé zvíře? Například u psů s papíry chovatel v kupní smlouvě mnohdy uvádí, že pokud by se nový majitel chtěl zvířete zbavit nebo jej přeprodat, chovatel má předkupní právo. Jenže ne vždy má chovatel či útulek, odkud zvíře pochází, možnosti zvíře vzít zpět. Podle Elišky Coufalové je pak nejlepší pokusit se nalézt zvířeti nový domov mezi známými. „Je také možnost domluvit se s útulkem, zda by vám nepomohli s inzercí vašeho zvířete. Tam se pak o zvíře budete starat do doby, než se pro něj najde vhodný majitel,“ říká Coufalová. Seznam útulků lze nalézt na webu Státní veterinární správy, je dobré si k nim pak zjistit reference. „Pokud má útulek dobré reference při vydávání psů, bude dobrý i na přijmutí psa. Vždy buďte připraveni zaplatit poplatek. Je to logické, než se najde nový domov, musí se o zvíře někdo starat – a to stojí peníze,“ uzavírá odbornice.

Co naštve ženu? Míchačka a zastřihovač

Po rozbalení dárku od partnera se polovina žen naštve nebo alespoň rozesmutní. Ukázal to průzkum britského portálu Ask Her Friends, který vyzpovídal na sedmnáct set žen. Každá druhá se přitom přiznala, že by byla schopna kvůli nevhodnému dárku přítele opustit. Mezi nejhorší dárky ženy zařadily utěrku na monitor, zahradní substrát, míchačku na maltu či zastřihovač vousů. Nepotěší je prý ale ani domácí spotřebič, laciný parfém či bezradný dárkový voucher. Sedm z deseti žen naopak uvedlo, že jsou za povedený dárek ochotny odměnit se náruživým sexem.

Eliška Coufalová z Nadace na ochranu zvířat

mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.