Vražedný ASPARTAM? Mýty a pravda o sladidlech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vražedný ASPARTAM? Mýty a pravda o sladidlech

Který je zdravější? Bílý, nebo hnědý cukr?
Který je zdravější? Bílý, nebo hnědý cukr? (Foto Shutterstock.com)

V zimě pociťujeme mnohem větší potřebu doplnit energii sladkostmi. Kolem cukru a sladidel však panuje tolik pověr a mýtů, že se někdy bojíme i osladit si kávu. Jak to je doopravdy?

Sacharidy jsou jednou z hlavních živin, představují přirozenou složkou lidské stravy. Měly by organismu dodat až 60 procent celkové energetické potřeby. Většinu příjmu by měly tvořit takzvané složené sacharidy neboli polysacharidy (např. vláknina, škrob), zhruba desetinu by pak měly zajišťovat jednoduché cukry.

Mýtus 1: Hnědý cukr je zdravější než bílý
Klasický cukr (neboli sacharóza) je tradičním sladidlem vyráběným z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Někteří lidé se domnívají, že bílý (tedy čištěný) cukr je nezdravý, zatímco hnědý (nerafinovaný) zdravý je. Hnědý cukr ovšem nemá příznivější nutriční hodnotu, nemá ani významný zdravotní přínos, rozdíl je jen v barvě.

Mýtus 2: Není nic sladšího než cukr
Z přírodních sladidel je v posledních letech mezi výrobci nápojů využívána také stévie, která má prakticky nulovou kalorickou hodnotu. Vlastním sladidlem jsou steviol-glykosidy, získané extrakcí listů stévie sladké. Tuto rostlinu používali zejména jihoameričtí indiáni. Steviol-glykosidy jsou dvě stě až tři sta krát sladší než cukr, takže k oslazení jich stačí přidávat opravdu malé množství.  

Mýtus 3: Náhradní sladidla jako recept na zhubnutí
Řada lidí jako alternativu cukru volí raději nekalorická sladidla. Diabetici je potřebují ke svému životu kvůli cukrovce, jiní žijí v domnění, že díky »light« nápojům zhubnou.  Pokud ale neupraví jídelníček a životní režim, samotná sladidla nepomohou.

Mýtus 4: Všechny »éčka« škodí
Poplašné zprávy se často strefují do všeho, co obsahuje takzvaná »éčka«. Jenže označení kódem E neznamená »pozor jed«, ale vyjadřuje ujištění, že látka prošla hodnocením bezpečnosti. Pro použití tzv. éček existují velmi přísné normy, které regulují jejich účel a obsah v potravinách.  

Vražedný nebo neškodný aspartam?
Nejděsivější mýty se začaly vytvářet okolo aspartamu (E951), který je nejpoužívanějším sladidlem.  Aspartam je testován  od 70. let a dodnes žádná relevantní vědecká studie neprokázala jeho závadnost. Nebezpečné jsou ovšem teoreticky v podstatě všechny látky, pokud jsou podávány v nadměrném množství,“ upozorňuje nutriční poradkyně Květa Krajíčková.  
Aspartam je asi dvě stě krát sladší než cukr, takže ho není potřeba mnoho. Pod označením E950 se skrývá další často používané sladidlo Acesulfam K. Výživové hodnoty sladidel


Druh sladidla            Výživová hodnota na 1 g    Sladší než cukr
Cukr řepný bílý                         16,8 kJ                       –
Cukr třtinový hnědý                   16,97                         –
Glukóza (»hroznový cukr«)         17 kJ                         0,7x
Fruktóza (»ovocný cukr«)           16,5 kJ                      1,5x
Steviol-glykosidy (»stévie«)        cca 0 kJ                     300x
Aspartam                                    cca 0 kJ                     200x
Acesulfam K                                cca 0 kJ                     200x

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.