Cuketa sladká i slaná! Je chutná a ideální při dietě i zažívacích potížích!

Cuketa, chcete-li cukýna, se v poslední době posunula v žebříčku popularity zeleniny na přední místa. Už to nejsou jen »falešné okurky«, ale pronikla také do vysoké gastronomie i do moučníků.
Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny.
Má i protirakovinné účinky. Ve slupkách cuket je karoten a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.
Jak vybrat nejlepší?
Vybírejte mladé, světlezelené a tenčí kousky. Slupku nevyhazujte, protože i v ní je obsaženo množství živin, minerálů a vitaminů. Mladá cuketa, která ještě nemá jadérka, se připravuje i se slupkou, nakrájená na kolečka, jen ji před úpravou dobře umyjte.
Zachovejte důležité živinyPokud chcete zachovat co nejvíce důležitých živin a přitom chcete, aby váš organismus zeleninu optimálně zužitkoval, připravujte ji dušením na troše oleje. Provitamin A se totiž rozpouští v tucích. Cuketu je ideální ochucovat čerstvými bylinkami (estragon, oregano, meduňka citronová), které mají blahodárný vliv na střevní flóru.
Budete potřebovat: olej, 2 cibule, 1 cuketu (asi 500 g), 1 kus sýru tofu, sůl, vegetu, ocet, muškátový oříšek, petrželku.
Postup: Na oleji osmahněte dvě nadrobno nakrájené cibule, přidejte na kolečka nakrájenou cuketu, trochu vegety a soli a dolijte vodou. Vařte asi 20 minut. Pak rozmixujte sýr tofu, přimíchejte čtvrt šálku vody, lžíci octa, trochu muškátového oříšku a tuto směs vlijte do polévky a ještě pět minut povařte. Polévku můžete ozdobit petrželkou, jíst ji můžete teplou i studenou.
Cuketový moučníkBudete potřebovat: 500 g nastrouhané cukety, 300 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 vejce, 420 g polohrubé mouky, 100 ořechů nebo strouhaného kokosu, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci skořice.
Postup: Cukr, vanilkový cukr, vejce a olej utřete a postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva, ořechy, skořici a nastrouhanou cuketu. Vše v míse důkladně promíchejte a pečte na tukem vymazaném a moukou vysypaném plechu.
Cuketová čamaláda
Budete potřebovat: 2 – 3 cibule, cuketu podle velikosti asi tak 0,5 – 0,7 kg, 1 hlavičku česneku, rajský protlak, kečup (asi tak 0,2 dl), lžičku pálivé papriky, mletý zázvor (čerstvý je lepší) – asi 5 lžiček, lžičku soli, lžičku pepře, lžičku kari, 5 lžic octa, 5 lžic sójové omáčky, 2 lžičky deka.
Postup: Cuketu nakrájejte nebo nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kostičky nebo proužky. Cuketu a cibuli osmahněte na oleji. Postupně přidávejte všechny ostatní suroviny a duste asi tři čtvrtě hodiny, poté naplňte do skleniček, horké hned otočte. Sterilizace není nutná.