Koupě bytu se může prodražit: Pozor na vedlejší výdaje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Koupě bytu se může prodražit: Pozor na vedlejší výdaje!

Peníze stojí notář i provize realitky.
Peníze stojí notář i provize realitky. (Foto scom)

Plánujete koupit byt, nebo si dokonce postavit dům? A máte přesně rozmyšleno, kolik maximálně chcete utratit? Tak pozor, abyste nepodcenili vedlejší výdaje, které jsou s koupí nebo stavbou spojené. Aha! vám poradí, s čím máte počítat.

Zvedají cenu
Výší kupní ceny výdaje na pořízení nemovitosti rozhodně nekončí. Svět je plný poplatků a provizí. Ty mohou cenu kupovaného domu nebo bytu v krajním případě navýšit až o 10 procent! Vždy proto určitě raději počítejte s většími výdaji, než je jen »prostá« cena kupované nemovitosti.

Realitka chce provizi
Pokud koupi nemovitosti zprostředkovává realitní kancelář, řekne si o provizi, která se pohybuje mezi  4 až 7 %. A většinou ji hradí kupující. Zpravidla je částka již zahrnuta v ceně nemovitosti, ale rozhodně si to ověřte předem! U bytu za milion korun to totiž dělá nezanedbatelných 40 až 70 000 korun.


Peníze pro advokáta
Kupujete bez realitky? Tak nic nepodceňte a využijte služeb nějakého advokáta. Ten dohlédne na správnost všech dokumentů a transakcí. Samozřejmě nikoli zadarmo. Přibližně můžete počítat s výdajem za jeho služby ve výši 4000 Kč. *Pokud využijete možnost uložit peníze do advokátní úschovy (advokát je uvolní, až když je nemovitost na katastru přepsaná na vás), částka pro advokáta se tím navyšuje. Nejde ale o žádné horentní sumy. Rozmezí 3000 až 15 000 Kč by mělo pokrýt většinu případů.

Tisíce za ocenění
Jakmile si chcete na koupi nemovitosti půjčit peníze nebo vzít hypotéku, budete určitě potřebovat cenový odhad nemovitosti. Ten nemusíte doložit pouze v případě, že kupujete byt z vlastních úspor. V opačném případě zaplatíte za toto potvrzení nejčastěji 3000 – 6000 Kč.

Musíte zaplatit daň
Vzít si hypotéku jen na nezbytně nutnou částku, kterou ke koupi potřebujete, se může prodražit. „Úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou momentálně na historických minimech. Nezapomeňte ale, že kupující nově musí platit daň z nabytí nemovitosti ve výši 4 % z prodejní ceny nemovitosti. I tuto částku však lze úvěrem pokrýt,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. Při koupi bytu za milion tak do státní kasy zaplatíte 40 000 korun.

Bez katastru to nejde
Ke změně majitele nemovitosti nedochází podpisem smlouvy, ale až změnou záznamu v katastru.  Podání žádosti o vklad do katastru nemovitostí podmiňuje správní poplatek ve výši 500 Kč. Počítat musíte i s ověřováním podpisů smluv a s jejich opisy. Tyto poplatky by neměly přesáhnout 1000 Kč.

Nezapomeňte na pojištění
S koupí nemovitosti je svázáno ještě pojištění nemovitosti, které závisí na jejím typu. Je důležité, zda jde o byt, či dům. Záleží také na pojišťovně a rozsahu pojištění. Průměrná pojistka se pohybuje okolo 2500 až 4000 Kč ročně.

Přečtěte si
Josef124
20. 11. 2022 • 21:22

Ono se to nezdá, ale není to jen samotná koupě. Pak přijde daň z neovitosti, různé poplatky, jako třeba právníkovi za kupní smlouvu, katastr, atd. Nám připravili kupní smlouvu právníci, kteří dobře znají právo nemovitosti, které jsem našla na http­s://ww­w.ci­kr.cz/ , takže jsem nepochybovala, že bude kupní smlouva v pořádku.

ivannavratil386
11. 10. 2018 • 22:25

Paráda. Mockrát díky za skvělé rady! Jsem rád, že když jsem si já nedávno kupoval nový byt, tak vše proběhlo podle domluvy a nic se mi neprodražilo. Byt se mi podařilo sehnat přes https://www.psn.cz/ Za sebe tedy mohu určitě doporučit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.