Smutná Iva Janžurová: Promluvila o smrti spolužáků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Smutná Iva Janžurová: Promluvila o smrti spolužáků

Iva Janžurová
Iva Janžurová (Archiv)

Byl to na DAMU velice silný ročník. Karel Hábl (†87), který 2. února podlehl infarktu myokardu, byl mimo jiné spolužák Ivy Janžurové (82) a Marie Drahokoupilové (82). Z dvanácti spolužáků zůstala po Háblově odchodu už jen polovina...

Spisovatel a básník Pavel Kohout (95) se tehdy šíleně zamiloval do Madly, jak říkali Drahokoupilové. Proto napsal v roce 1963 pro ni a její spolužáky divadelní hru Dvanáct. Uvedli ji v Disku jako své absolvenské představení.

Setkání po 40 letech

O rok později byla dokonce zfilmovaná. Režisér Viktor Polesný (75) se po 40 letech od prvního uvedení v roce 2003 ke slavným spolužákům vrátil. Zmapoval jejich úspěchy i prohry a taky dobu, v níž žili. Bohužel řady již byly před více než 20 lety značně prořídlé. „Všichni jsme po absolutoriu odešli do oblastního divadla v Karlových Varech,“ vzpomínal tehdy Karel Hábl. Počáteční entuziasmus vydržel mladým hercům asi rok. Pak se rozprchli.

Zklamaná Iva Janžurová (81): Prohrála boj o dům! Úřady jí nepomohly

Video se připravuje ...

Cholerik Křiváček

Karel udržoval vztah hlavně s krásnou Madlou. Filmová »Slečna Stříbrná« se ale na karlovarském festivalu seznámila s rakouským obchodním zástupcem Ervinem Neuhartem, v roce 1980 se za něho provdala a odstěhovala se s ním do Vídně. Hábl pak také kamarádil s Jirkou Havlem (82), který působil v Divadle pod Palmovkou, a s Ladislavem Křiváčkem (†48), který se z nich odebral na věčnost jako první. „Láďa vypadal jako cholerik a choval se podle toho. Taky se bohužel nedožil ani padesátky,“ říkal Hábl. Odešel do hereckého nebe za těmi, kteří ho provázeli jeho mládím...

Janžurce není do smíchu

Iva Janžurová již smutné věci ze zásady odklání. „Usmívám se, i když mi není do smíchu,“ říká herečka. Na spolužáky vzpomíná, i když jí kdysi věštili, že bude jen divadelní hvězda a do filmu nepronikne.

Iva Janžurová přiznala: Bez jeviště a kamery by tu už nebyla!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Jana Nováková
11. 2. 2024 • 11:07

On byl Hábl spolužákem Janžurové? Vždyť byl asi o 5 let starší !!!

Jana Nováková
11. 2. 2024 • 11:07

On byl Hábl spolužákem Janžurové? Vždyť byl asi o 5 let starší !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.