Bývalý hudební král Jiří Zmožek: VELKÁ HVĚZDA O PÁDU NA DNO | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Bývalý hudební král Jiří Zmožek: VELKÁ HVĚZDA O PÁDU NA DNO

Autor Zvonků štěstí či Biografu láska Jiří Zmožek slaví 80: K jubileu si „nadělil“ sádru! Co se stalo?
Autor Zvonků štěstí či Biografu láska Jiří Zmožek slaví 80: K jubileu si „nadělil“ sádru! Co se stalo? (profimedia.cz, archiv)

Chystá velký comeback! Skladatel a zpěvák Jiří Zmožek (80) vystoupí v pražské Lucerně 6. února. Autor hitů jako Zvonky štěstí nebo Biograf láska a interpret kultovní písně Už mi lásko není dvacet let promluvil o zdravotních problémech, Haně Zagorové (†75), která u něj přes smrtí natáčela nové písničky a také o tom, proč si v době pádu na životní dno odmítl sáhnout na život.

Pane Zmožku, vím, že jste si v 90. letech prošel krachem podnikání, pak jste se upnul na víru, poté bojoval se zdravotními problémy. Kde se vzala ta síla a chuť se znovu vrátit k práci, kterou tolik milujete?

„V posledním roce jsem natočil asi devět věcí, například křesťanské songy, takové oslavné písně Ježíše. Já to prolínám, protože mě to těší. V nejtěžších chvílích života mě to postavilo na nohy a já to nemůžu zapřít. Kdykoliv ke mně Hanka Zagorová přijela, tak jsem jí vyprávěl o svém duchovním životě. Bylo to nádherné, ráda to poslouchala. To je na dlouhé povídání, to je i v knížce, kterou jsme napsali...“

Mluvíte o období, kdy jste padnul na dno?

„Ano. Tehdy mě opustil poslední kamarád, který říkal: Já už ti nemůžu pomáhat! Dovedete si to představit v nejtěžší chvíli života, kdy o všechno přijdete a ještě z nitra duše slyšíte: A teď si to tady prostě napálíš do tý zdi a budeš mít pokoj?! Slyšel jsem, jak si Satan troufl mi tohle nabídnout.. Ale já nechtěl spáchat sebevraždu. Nikdy jsem o tom neuvažoval, nikdy ani na vteřinu! V tu chvíli jsem nevzal pistoli, nestřelil jsem se do hlavy, ale zařval jsem: Bože, já už nechci žít tento život a on mě vyslyšel a začal jsem žít novej život. To je jediná cesta, jinak to nejde, jinak se člověk musí zbláznit nebo někam skočí ze skály...“

Soudkyně k případu krádeže písně Karla Gotta zahraniční hvězdou

Video se připravuje ...

Jsem rád, že jste nepříjemnou životní situaci zvládl a teď si můžete nadělit velký dárek v podobě koncertu v pražské Lucerně. Mimochodem, dojde v ní i na váš hit Nejhezčí dárek?

„Samozřejmě. A celý ho zazpívám sám a doufám, že všech těch dvaapadesát umělců, kteří ho tehdy natočili, nahradí vyprodaná Lucerna. Tyhle lidi už bych nikdy nedal dohromady a řada z nich už je na pravdě Boží. Dovedete si představit, že několik tisíc lidí bude v Lucerně zpívat Nejhezčí dárek se mnou? Bude to zážitek.“

A stejně tak si s vámi lidé rádi zazpívají i váš osobně největší hit, Už mi lásko není 20 let.

„Na to se také moc těším. Já jsem tam udělal takovou finální variantu pro seniory, budu to tam zpívat trošku jinak, než to bylo ve skutečnosti. Teď jsem vám zrovna prozradil jedno z překvapeních, ke kterému v té Lucerně dojde. Přijdete se podívat?“

Deník Aha! bude velmi rád u toho.

„Určitě přijďte. Budu se těšit, stejně tak na další fanoušky a fanynky z Česka a Slovenska. Všichni mi píší, že do Lucerny dorazí, takže by mohlo být vyprodáno...“ (směje se)

Celý rozhovor naleznete v tištěné podobě Deníku Aha! (13.1.2024)

Král kasín Leon Tsoukernik dal Gottovi slib na smrtelné posteli!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.