Autor Zvonků štěstí Jiří Zmožek slaví »80«: Žije s nádorem v krku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Autor Zvonků štěstí Zmožek slaví 80: Žije s nádorem v krku

V době své největší slávy.
V době své největší slávy. (Foto Profimedia.cz, ara)

Jeden z našich největších hitmakerů Jiří Zmožek, který prorazil i v zahraničí, slaví 80 let. Autorovi písní Zvonky štěstí, Tam u nebeských bran či Biograf láska se ale před 29 lety převrátil život naruby. Začal skládat jen pro Boha a učil se žít s nádorem v krku, který mu nenávratně změnil tvář.

Hned po revoluci se vrhl na podnikání. Vozil umělce do zahraničí, pořádal velké koncerty a založil vydavatelství Carmen, kde se rodily ty nejlepší nahrávky. Tituly jako Na moravské svatbě, Na české svatbě či Na pijácké rychtě rázem zaplavily republiku, prodávaly se ve statisícových nákladech. Firma ale v roce 1994 zkrachovala a krom finanční krize nastala i rodinná. A k tomu všemu skladatel vážně onemocněl a skončil v nemocnici.

Odmítli ho operovat

V krku se mu objevil nádor. Přestože byl nezhoubný, odmítli ho operovat. „Lékaři řekli ne, protože to obrostlo jeho hlasivky. Kdyby to vyřízli, asi by skončil se slavíkem. Je to možná nepříjemné, ale nebolí to a tátovi to nijak v životě nepřekáží,“ řekl Aha! hitmakerův syn Marcel Zmožek (57). Jeho otec prý zcela vážně přemýšlel o tom, že se zabije. „Tehdy mi Satan povídal – teď to autem napálíš do zdi a budeš mít pokoj,“ netajil se sám Jiří Zmožek.

Koncert Štefan Margita a hosté v 02 aréně

Video se připravuje ...

Znovuzrození

Záchranu ale našel v Bohu, k němuž se upnul. Začal se věnovat skládání křesťanských písní. V posledních letech pořádá duchovně zaměřené koncerty hlavně v katolické církvi. „Bylo to pro mě znovuzrození. Jednoduše se dá říct, že zatímco dřív jsem psal písničky o láskách, od roku 1994 píšu písně o Lásce,“ konstatoval Zmožek, který svůj život dělí na dvě období – před rokem 1994 a po něm. Pro nás ale jeho slavné melodie znějí stále stejně, původní nahrávky ze 70. a 80. let zatím naštěstí nikdo nezměnil...

Už mi lásko není dvacet let...

Jen výčet jeho slavných songů by zabral několik stran. Za všechny vyjmenujme aspoň To musím zvládnout sám, Zvonky štěstí (zpíval Karel Gott), Nešlap nelámej, Biograf Láska (Hana Zagorová), Ten vůz už jel (Marie Rottrová), Tam u nebeských bran (Michal Tučný), Nejhezčí dárek (řada interpretů) nebo Už mi lásko není dvacet let (zpíval sám). Byl to fenomén a jedno z jeho alb v prodejnosti předčilo i Karla Gotta (†80).

Prodělal i tuberkulózu

Narodil se v Otrokovicích, tvořit začal v Havířově a než se stal hvězdným skladatelem českého showbyznysu, prošel si řadou povolání. Pracoval v dole Klementa Gottwalda, prodával knihy a gramodesky. V životě to neměl vůbec jednoduché. Prodělal tuberkulózu, rodiče se mu rozvedli, což byl první rozvod široko daleko. Vyrůstal s otcem a macechou.

Patrik Rokl: Táta a Karel Gott určitě nahoře pořádají skvělé koncerty

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.