Skladatel Jiří Zmožek: Zpověď o vztahu se Zagorovou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Skladatel Jiří Zmožek: Zpověď o vztahu se Zagorovou

Hanka Zagorová a Jiří Zmožek na snímku z roku 2009.
Hanka Zagorová a Jiří Zmožek na snímku z roku 2009. (Foto: Profimedia.cz)

Blíží se Vánoce a televize bude opět chrlit pohádky se zlatými rybkami. Hanka Zagorová (†75) Puškinovu Pohádku o rybáři a rybce z roku 1833 přímo zbožňovala a proto měla ze svých písniček také nejraději Rybičko zlatá, přeju si.

Jejím autorem není nikdo jiný, než skladatel Jiří Zmožek (79), který hitovou kariéru Hanky začal písní Breviář lásky, kterou na koncertech zpěvačka zpívala do konce svého života. Po dalších hitech Nešlap, nelámej, Mys dobrých nadějí nebo Biograf láska začal ale Zmožek psát výlučně křesťanské písně. „Už píšu jenom pro Boha,“ říkal všem, kdo ho prosil o písničku. Když za ním ale přišla Hanka, udělal výjimku, usmál se a poopravil se: „Pro Boha a bohyni.“ A tak napsal Z nebe pláče déšť, ke které si zpěvačka sama napsala text.

Vdovec po Zagorové (†75) Margita v slzách: Soška pro Haničku do nebe!

Video se připravuje ...

Kde je refrén?

„Když u mě naposledy byla Hanka, bylo to moc krásné. Měl jsem už tehdy nějakých dvaasedmdesát roků, ale pořád ve mně byla ta síla zahrát jí něco nového. Ona tohle vždycky oceňovala a říkala: Jenom začne hrát a já už vím, že to je ono,“ komentuje ono setkání skladatel. „Hanka má víc než dvacet mých písniček. Vzpomínám, když jsem jí poprvé hrál Mys dobrých nadějí. Ještě to nemělo text, tak jsem jí zase zpíval svoji anglickou verzi z londýnského telefonního seznamu. A jak jsem hrál a zpíval, viděl jsem to zaujetí, a jak to napjatě poslouchá, a když jsem skončil, zeptala se mě: A kde to má refrén? A já jsem řekl: Všude,“ vzpomíná nostalgicky autor Hančiných klíčových největších hitů. Zagorovou měl strašně rád. Až tak, že ji v kostele na zádušní mši nedokázal dát ani poslední Sbohem. „Ztráta Hanky mě neuvěřitelně moc bolí. Dlouho jsem se za ní modlil a vydal svědectví a lásce Ježíše Krista. Věřím, že se s ní zase potkám Tam u nebeských bran,“ vzpomněl na svůj hit, který zpívá Michal Tučný.

Hana Zagorová (†75): Její velká vítězství a nejtěžší životní zkoušky

Video se připravuje ...



Přečtěte si
dnovotna
12. 1. 2023 • 19:48

Měla jsem Hanku moc ráda od dětství. Se sestrou jsme si navzájem kupovaly elpíčka a singly. Ona Haničku a já ji Káju. Každá jsme měly vylepené obrázky našich oblíbenců na zdi v pokoji. Byla to hezká doba, kdy prý nic nebylo, ale všechno jsme sehnali.

dnovotna
12. 1. 2023 • 19:47

Měla jsem Hanku moc ráda od dětství. Se sestrou jsme si navzájem kupovaly elpíčka a singly. Ona Haničku a já ji Káju. Každá jsme měly vylepené obrázky našich oblíbenců na zdi v pokoji. Byla to hezká doba, kdy prý nic nebylo, ale všechno jsme sehnali.

Uživatel_5480347
13. 12. 2022 • 02:15

Zagorovou jsem jako holka moc neměla ráda.Postupem let jsem si uvědomila, že je výborná zpěvačka a ráda a si ji poslechnu.Hlavně její starší,kdy mi to připomene mládí.Stejně jako Gott bude v mém srdci.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.