Soud s psychiatrem Cimickým: Detailní popisy, jak nutil ženy k sexu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Soud s psychiatrem Cimickým: Detailní popisy, jak nutil ženy k sexu

Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024)
Jan Cimický u soudu (4. ledna 2024) (Zbyněk Pecák)

Ostře sledovaný soudní proces s Janem Cimickým (75) začal zostra. Psychiatr u Obvodního soudu pro Prahu 8 včera odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Zároveň se ale pacientkám, kvůli nimž stojí před spravedlností, omluvil.

Obžaloba se týká 39 skutků, konkrétně čtyř znásilnění a 35 případů vydírání se sexuálním podtextem, kterých se podle státní žalobkyně Martiny Adámkové dopustil mezi roky 1978 a 2018. Některé z žen osahával na prsou a pohlavních orgánech, jiné se zase pokoušel líbat. O další se podle ní otíral penisem nebo před nimi onanoval. Vyptával se jich také na intimní záležitosti.

Některým z žen tehdy nebylo 18 let. Podle obžaloby se jednalo hlavně o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice, kde Cimický dříve působil, a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které otevřel v roce 1996. A nebo např. o bývalou televizní hlasatelku, nyní moderátorku Sama doma Martinu Vrbovou (52), která s ním v 90. letech natáčela pro ČT.

„Musím zcela odmítnout, že bych se kdy dopustil znásilnění nebo jakéhokoli sexuálního násilí či nátlaku. Přemýšlím, zda je možné, aby si některá z mých pacientek mohla vyložit mé jednání špatně. Mé jednání bylo vždy vedeno s cílem léčit pacienta, a pokud to bylo pochopeno některou pacientkou jinak, tak se za to hluboce omlouvám a chápu to jako profesní selhání,“ řekl u soudu Cimický.

Soud s Janem Cimickým: Advokátka obětí Lucie Hrdá (4. ledna 2024)

Video se připravuje ...

„Nemohu se ztotožnit s tím, aby jakékoli mé gesto, slova či činy byly kvalifikovány jako znásilnění nebo jiné trestněprávní jednání, které tady státní zástupkyně popsala,“ dodal psychiatr, jemuž hrozí 3 až 5 let natvrdo.

Soud včera také hodlal vyslechnout znalce, kvůli administrativní chybě ale nebyli předvoláni. Hlavní líčení tak bude pokračovat 16. ledna, další termíny jednání soud nařídil na únor a duben.

Chtějí po něm 6 milionů

Po Cimickém většina žen žadá náhradu újmy v částkách od 80 tisíc do půl milionu korun. Dohromady chtějí téměř 6 milionů korun. Advokátka Lucie Hrdá, která zastupuje většinu z poškozených, prohlásila, že její klientky jsou připraveny vypovídat. Některé budou žádat o vyloučení veřejnosti, jiné si ale přejí, aby mohly veřejně říct, co se jim stalo.

Jan Cimický v soudní síni, 4. ledna 2024

Video se připravuje ...

Fabiánová byla první

„Přihlásily se proto, že jedna z obětí s tím vyšla ven (zpěvačka Jana Fabiánová, dcera Nadi Urbánkové, pozn. red.). To podpoří odvahu obětí, které nevěděly, že je to masová záležitost, myslely, že se to stalo jenom jim. Najednou zjistíte, že v tom nejste samy,“ řekla Hrdá. „Oslovují mě i jiné ženy, které se ani policii nepřihlásily,“ dodala.



Přečtěte si
ELLA Průšová
24. 2. 2024 • 21:20

AliAkice; A to jsme neviděli vaší drž-ku, že! Být váma, šla bych to všechno říct na policii, vypadá to, že jste u všeho byla! Mohly tam přestat, ty dámy chodit, to je nenapadlo, když to podle nich bylo hnusné? Fabiánová, to mluví za vše!!

AliAlice
23. 2. 2024 • 11:31

Pane Potůček..no hlavně je slizký ten člověk,který využíval svého postavení na ženy,které k němu přišli jako pacientky.A proč to nehlásily dřív,no tak na to je snadná odpověď...On renomovaný doktor,a nějaká 18letá holka...no,komu by se asi věřilo ?.A kdyby se to teď neprovalilo,tak by bezstarostně pokračoval dál.A teď bude ze sebe sviňák dělat chudáka...stačí se podívat na ten jeho chlíváckej ksicht..fuj !!

Meluzina
7. 1. 2024 • 23:04

U hospitalizovaných to jinak nejde než chodit k přidělenému ošetřujícímu lékaři.

Jana Nováková
7. 1. 2024 • 06:49

Proč to Fabiánová s Vrbovou neoznámily dřív než za více než 20 let,?Mohli zabránit trauma několika desítkám žen a dívek.Proč se zapříčinily že se to rozrostlo do takových rozměrů.Ony jsou vinny traumaty dalších žen.

ELLA Průšová
5. 1. 2024 • 15:56

Odpoví mi někdo, proč tam ty "dámy" stále chodily znovu a znovu?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.