Smrt Zdeny Hadrbolcové (†86): JEJÍ CHALOUPKU SROVNALI SE ZEMÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Smrt Zdeny Hadrbolcové (†86): JEJÍ CHALOUPKU SROVNALI SE ZEMÍ!

Tajemství zesnulé herečky Zdeny Hadrbolcové (†86).
Tajemství zesnulé herečky Zdeny Hadrbolcové (†86). (archiv Blesku)

Desítky let sem jezdila v létě na chalupu. V malé obci na jihu Čech u rakouských hranic bývala Zdena Hadrbolcová (†86) šťastná. Brávala s sebou přítele Jiřího i maminku. Když už jí zdraví nedovolilo chalupařit, věnovala stavení sousedům, kteří jí s ním pomáhali.

Představitelka pekařky Růženky ze seriálu Ulice tady žila velmi skromně. Už když starý dům před rokem 1989 koupila, byl vlhký, ale to jí nevadilo. „Měli jsme ji tu opravdu rádi. Nad nikoho se nepovyšovala, mluvila s námi, jako by sem patřila,“ vzpomíná na herečku, která v pondělí zesnula, jedna ze sousedek. „Vždycky, když přijela, zamávala na pozdrav. Pořád ji vidím, jak sedí před chaloupkou v bílé kšiltovce a čte si. Mívala ráda luční kvítí, dávala si ho do džbánu,“ prozradila deníku Aha! místní paní Marie.

Tvrdý trest pro “pařící“ fotbalisty! Martínek se začne léčit. A zemřela herečka Hadrbolcová

Video se připravuje ...

Pomáhali, jak se dalo

Do blízké Kaplice a Českého Krumlova jezdila Zdena hrát tenis, chodila se koupat na koupaliště nebo k řece. Její přítel, dokumentarista Jiří Průcha, rád v lese hledal houby. Hadrbolcová měla štěstí na nejbližší sousedy, kteří se jí o domek během roku obětavě starali. „Sekal jsem tam trávu, větral a pomáhal, jak se dalo. Za ta léta se naše rodiny sblížily. Byli jsme za Zdeničkou i v Praze,“ prozradil další soused, Pavel Žák. „Někdy k nám chodila na televizi, hlavně když dávali tenis. Po večerech jsme společně popíjeli vínečko,“ vzpomínal.

Nový dům – nový příběh

Když už zdravotní stav Zdence nedovolil jezdit autem, přemýšlela, co s chalupou. „Říkala mi – děti nemám, dám ho vám... Já ho ale nechtěl, tak jsme se nakonec domluvili, že ho nechá našemu synovi. Byla srozuměna s tím, že na tom místě bude jednou stát nový dům a z její chalupy nezbude ani zblo (staročesky stéblo, pozn. redakce),“ upřesnil soused. Žákovi dům loni nezbourali, ale opatrně rozebrali. Na jeho místě vyroste nové, mnohem modernější stavení, začne se psát nový příběh tohoto malebného místa. Hereččin laskavý duch tady ale zůstane už napořád...

Půjde Babiš opět k soudu? Kde tankujeme nejlevněji. A loučení s Přenosilovou

Video se připravuje ...

Vlastnila dva domky

Herečka měla ještě jednu chalupu, a to na Jablonecku v Horních Lučanech. Tady si užívala sníh, dům byl v lepším stavu než ten jihočeský. „Od roku devadesát jsem jezdil do Horních Lučan na chalupu mojí velké kamarádky Zdeny Hadrbolcové. Pamatuji se na jeden týden, kdy jsem v chalupě zavalené sněhem seděl a psal nějaký scénář. Bylo to nádherné,“ vzpomínal režisér Zdeněk Potužil (†75), který zemřel letos v srpnu. „Zdena jezdila do jižních Čech a já předpokládal, že mi lučanskou chalupu prodá. Pak se najednou změnily jejich rodinné poměry a z prodeje sešlo,” konstatoval Potužil.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.