Herecká hvězda Norbert Lichý (†59): Dědictví, které všechny překvapilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Herecká hvězda Norbert Lichý (†59): Dědictví, které všechny překvapilo!

Norbert Lichý
Norbert Lichý (FTV, ČRo)

Z celé původní rodiny už zbyl jen on. Starší bratr zesnulého herce Norberta Lichého (†59), který 16. ledna podlehl infarktu, dostal jako prvorozený jméno po tátovi. Alexander Lichý (63) se jako jediný z rodu nevydal cestou umění a divadla. Vystudoval přírodní vědy.

Pracuje jako přírodovědec a také se trhnul z rodné Ostravy a žije v Praze. Právě on je jediným dědicem po Norbertovi. Už v roce 1986 pochoval tátu a loni i maminku, nyní ho čeká rozloučení s mladším bráškou.

Půlka chalupy

Je sice univerzálním dědicem, ale kromě vzpomínek mu toho do klína moc nespadne. Chalupu v Beskydech v Nýdku u Frýdku-Místku měli bratři společně, sourozenecky na půl. Nyní na ni bude sám. Vytížený herec moc volna neměl, o to byly chvíle v přírodě pro něj cennější. „Třeba rád sekám trávu, ale potom ji také musí někdo shrabat. To už není úplně šálek mého čaje,“ přiznal Norbert v jednom rozhovoru. A nehrnul se ani do nutných oprav. „Potřebujeme na to našem vidrholci opravit střechu a máme na krku další opravy,“ bědoval herec.

Musel se otáčet

Byt v Ostravě, z něhož vyrážel na spanilé jízdy na natáčení do Prahy, měli Norbert s maminkou Evelyn (†83) v nájmu. Miliony na koupi vlastního bydlení chyběly. I když byl Lichý velmi žádaný a oblíbený umělec, znamenaly honoráře jen nutné přilepšení k platu v Divadle Petra Bezruče. V oblastních divadlech se měsíční gáže pohybuje okolo 20 tisíc korun.

Nic na tom nezměnilo ani to, že měl herec hudební talent a je autorem scénické hudby k několika hrám. „Je to někdy vyčerpávající a nedoceněná dřina a kolikrát beznaděj za docela mizerný obolus, ale stojí to za to,“ přiznal, když přebíral v Národním divadle v roce 2009 Cenu Thálie. „Táto, ty to vidíš!“ vzkázal tam nahoru.

Soukupova TV dluží 14 mega za elektřinu! Fiala řeší problém. Herec Lichý trpěl po smrti matky

Video se připravuje ...

Hrál v 60 seriálech!

Filmografie Norberta Lichého je sice bohatá, hlavně na seriály, ale většinou šlo – na rozdíl od divadla – o epizodní role. Tomu odpovídaly i honoráře. V primáckém seriálu Přístav měl sice 9000 Kč za den, avšak natáčecích dní neměl tolik jako představitelé hlavních postav.

Změna těla

Norbert býval kdysi štíhlý kluk. „Může se zdát, že jsem pohybem nepolíben, že mé místo je odjakživa v kuchyni,“ řekl Lichý při natáčení seriálu Ohnivý kuře, kde představoval kuchaře. „Ale opak je pravdou. Dříve jsem míval slušnou fyzičku. Jako malý kluk jsem provozoval sprint, později jsem na střední škole hrával fotbal. Potom jsme jako herci tančili a šermovali, takže asi do třiceti let to šlo. Pak jsem tu kondičku ztratil a zjistil jsem, že herectví je spíš sedavé zaměstnání,“ dodal herec.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.