Hádek v Oktopusu: Úchylka kvůli scénáři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hádek v Oktopusu: Úchylka kvůli scénáři

Seriál OKTOPUS
Seriál OKTOPUS (ČT)

Laik se diví, odborník žasne! Zatímco Miroslav Krobot (71) coby kapitán Dítě v seriálu OKTOPUS s sebou vláčí pořád stejný batoh, jeho nadřízený, plukovník Schwarz neboli Kryštof Hádek (41) nosí na výjezdy pokaždé jinou policejní bundu s nášivkami zahraničních policií.

Šéf oddělení OKTOPUS rád obráží světová kriminalistická sympozia, ze kterých si vozí nejrůznější trofeje a suvenýry. „Plukovník Schwarz je sběratel posedlý policejními nášivkami a bundami. Má celkem slušnou kolekci nejrůznějších kousků z celého světa,“ říká o své nové seriálové postavě Hádek. „A když se jako šéf vydá z kanceláře do terénu, vezme si na sebe pokaždé jinou bundu. Diváci tak mohou tipovat, v kolika jazycích se v seriálu na mém oblečení objeví nápis policie...“ dodává herec pobaveně.

Bundy jsou dílem kostýmní výtvarnice Vladimíry Fomínové (46). „Koupila jsem je všude možně, i v seconhandech. A policii různých států jsem si našla na internetu a nechala vyrobit nášivky nebo tisky,“ prozradila Aha! návrhářka. S nápadem nepřišla ona, ale režisér a scenárista seriálu Jan Pachl (46). „Naši detektivové jsou tak trochu podivní sběratelé,“ říká o svých hrdinech.

Seroš X: Oktopus

Video se připravuje ...

„Plukovník Schwarz je obskurní kolektor policejních bund ze světových sympozií. Kapitán Dítě zase skrývá ve svém kutlochu starou krabici od doutníků, ve které má takzvané broky do hry, neb – jak známo – je vášnivým karbaníkem. A Fáberová je až autisticky zaměřená na svůj frankofilní šatník, rozhodně se tak odlišuje od současných policistek chlapeckého střihu a kožených bund,“ vypočítává Pachl.

Odporuje to vyhlášce

Hádkovy bundy si režisér a scenárista prosadil i proti vůli plukovníka ve výslužbě Radka Galaše (56), který na seriálu OKTOPUS působil jako odborný poradce. „Nedovedu si představit, že by nějaký policista chodil ve službě a na místě činu v takovéhle zahraniční bundě. Krom toho, že to odporuje vyhlášce o označení policie, to také trochu postrádá logiku,“ svěřil Aha! ředitel Muzea Policie ČR, specializující se na historii českého četnictva a kriminalistiky. Přesto nám ochotně pomohl rozklíčovat jednotlivé bundy, které byly v seriálu zatím k vidění.

Tvůrce kriminálky s Hanzlíkem Jan Pachl: Dostal jsem ho na jeho ješitnost!

Video se připravuje ...

Komplikace při natáčení

S batohem, který nosí kapitán Dítě, přišel sám jeho představitel Miroslav Krobot. „Vymyslel jsem si strašnou blbost, která nám celé natáčení komplikovala život,“ sype si popel na hlavu. „Chtěl jsem, aby nosil batoh, pořád. Viděl jsem ho jako takového batůžkáře, tak trochu nezakotveného tuláka. Při natáčení jsme pak museli neustále dávat pozor na to, na jakém rameni batoh zrovna mám,“ vysvětluje herec.



Přečtěte si
Dagmar Macáková
16. 10. 2023 • 12:50

V titulku píšete Matěj Hádek, aspoň si dávejte pozor na tyhle triviální chyby. A že by v reálu šéf policie nemohl nosit takové bundy je mi úplně fuk. Seriál je skvělý, hlavní postavy jsou každá svým způsobem "divná",ale to mě právě baví

Alva
16. 10. 2023 • 09:06

I když pana Krobota nemusím, seriál se mi líbí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.