Prokletí rodiny Hanky Zagorové (†76): Sestra Evelyn zcela oslepla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Prokletí rodiny Hanky Zagorové (†76): Sestra Evelyn zcela oslepla

Sestra Hany Zagorové přichází o zrak
Sestra Hany Zagorové přichází o zrak (archiv)

Jako by jejich rodina byla prokletá! Zpěvačka Hanka Zagorová (†75) celý život bojovala s následky tuberkulózy, teď se trápí její sestra Evelyn (77). Slepne a věci pozná už jen po hmatu.

Ošklivá nemoc očí, při které se postupně slepne, se bohužel nedá léčit. „Mám makulární degeneraci, věci už poznávám především po hmatu,“ svěřila Aha! sestra Hanky Zagorové Evelyn Bečvaříková. Bývalá hydrometeoroložka tak bojuje s větrnými mlýny stejně, jako tomu bylo v posledních letech života režisérů Miloše Formana (†86) nebo Václava Vorlíčka (†88). Těm nemoc úplně znemožnila jakoukoli práci. Makulární degenerace totiž způsobuje centrální ztrátu zraku.

Koncert Štefan Margita a hosté v 02 aréně

Video se připravuje ...

„Centrální vidění je to, co vidíte před sebou, když se díváte dopředu. Já před sebou vidím velkou černou tečku a s tím se nedá pracovat,“ komentoval svou chorobu před lety otráveně dvěma Oscary ověnčený Forman. Kvůli zdravotním problémům Evelyn také vůbec nikam nechodí. „Ztrácím zrak, a to je opravdu špatné,“ konstatuje a smutně dodává: „Dokážu si akorát dojít do obchodu a nakoupit to, co rozeznám po hmatu. A lepší už to nebude, akorát tak horší. Tahle nemoc se nedá léčit.“

Na Vyšehrad musí!

Když potřebuje něco víc, než jen nákup, pomůže syn Honza (50) a jeho děti, kteří se o Evelyn vzorně starají. „Ještě, že je mám,“ svěřuje se. Zrak bohužel není jediné, s čím se Hančina sestra potýká. Velké problémy má i se zády. Proto je pro ni zcela nemožné, aby se v prosinci objevila v pražské Lucerně, kde se konečně odehraje Pocta Haně Zagorové.

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil?

Video se připravuje ...

„Moc ráda bych tam byla, ale vážně už to nezvládám. Nevidím, a sedět taky nevydržím. Jsem ráda, že jsem se mohla se synovou pomocí zúčastnit aspoň v kostele zádušní mše za Hanku. Tam jsem být ale musela!“ říká rozhodně. A stejně tak prý musí na Vyšehrad, až se tam Hančina urna bude ukládat k poslednímu odpočinku. „Hanku má doma Štefan, a ten určí, kdy to bude, anebo nebude. Samozřejmě, že to bude dohadovat i se mnou, takže budu mít čas se na tu cestu pořádně dopředu připravit,“ doplňuje Evelyn.

Makulární degenerace

Onemocnění nezpůsobuje úplnou slepotu. Makulární degenerace může za ztrátu centrálního zraku. Periferní vidění, tedy to, co člověk vidí do stran, zůstává nezměněno.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.