Nikol Leitgeb za všechny matky! Ostře proti zákazu dětem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nikol Leitgeb za všechny matky! Ostře proti zákazu dětem

Nikol se netají, že si občas ráda zamlsá
Nikol se netají, že si občas ráda zamlsá (Profimedia)

Vášnivé reakce vzbudil příspěvek pražského bistra Marthy’s Kitchen, jež odmítlo nadále tolerovat rodiče s dětmi, jejichž chování na veřejnosti nelze vnímat jako ukázněné. Společnost se zase jednou rozdělila na dva tábory – na jedné straně stojí pobouřené maminky, na té druhé spíše hosté, kteří s bistrem sdílí stejný názor. Ke kauze se vyjádřila i influencerka a maminka dvou synů Nikol Leitgeb (dříve Štíbrová, 36), která vody ještě více rozčeřila.

„Nepřejeme si, aby vaše dítě rušilo svým křikem, pláčem nebo pobíháním ostatní hosty. Víme, že si to nepřejí ani naši hosté,“ stojí v jednom ze sedmi nových pravidel bistra Marthy’s Kitchen. Ačkoli bistro u tohoto instagramového příspěvku vypnulo možnost jej komentovat, seznam o sedmi bodech se dočkal velké pozornosti.

Prohlášení bistra Marthy's Kitchen.

Zatímco někteří mají pro vyjádření bistra pochopení a plně s ním souhlasí (včetně některých rodičů), jiní, zvláště pak maminky, se cítí být dotčeni a odstrčeni na kraj společnosti. Jednak se ne vždy lze připravit na bouřlivé emoce dítěte, jednak jsou to právě maminky, které potřebují zpestřit svůj každodenní, často monotónní, program. Právě pro většinu z nich byl příspěvek bistra nemilým překvapením.

Na jejich stranu se postavila i herečka a influencerka Nikol Leitgeb, jež je maminkou dvou malých synů, a tak sama ví, jak náročná s nimi může být návštěva veřejných míst. Aby se ale rodiče s dětmi museli distancovat od konkrétních prostorů, rozhodně nepodporuje. „S Petrem (manžel Nikol, pozn. red.) nejsme typy, co by s dětma chtěli někoho prudit, jíme převážně doma a máme pro něčí pocit, že děti obtěžujou, pochopení. Ale to, co se rozjelo za hejty vůči maminkám, který si vyrazí s děckem na kafe dřív, než jej stačily naučit etiketu, je trochu moc, ne. I matky chtějí mít život,“ vyjádřila se k ostře vyhrocené kauze Nikol Leitgeb.

Nikol Leitgeb pro časopis Maminka

Video se připravuje ...

I pod tímto příspěvkem se strhla vášnivá diskuse obou táborů. „Nikdo neřeší to, že by matky měly zůstat zalezlé v díře, kristepane. Řeší se jen to, ať nepřebalujou děti na stolech a nenechají obsluhu, aby musela s třema talířema v ruce ty děti přeskakovat,“ myslí si sledující Lucie. Na obhajobu dětí zase zareagovala sledující Jana: „Mně přijde, jako by najednou všichni zapomněli, že děti nejsou stroje a prostě se chovají jinak než dospělí.“ Na věci to ale patrně nic nezmění. Pro bistro Marthy’s Kitchen, které si za rozhodnutím stojí, jsou tyto komentáře pouhými výkřiky do tmy.



Přečtěte si
Lenka Huncova
3. 4. 2023 • 19:19

Dobrý den, nechci zavírat děti do klecí.
Spíše bychom měli rodiče a prarodiče naučit slušnému chování. Měli by jít příkladem v rozumném chování. Jestliže někdo z dospělých který má jít příkladem se chová k obsluze nebo k cizím věcem tak že ( z cizího krev neteče) tak se nedivme jak se děti chovají. Byla jsem svědkem kdy v obchodě šla asi 45let maminka vzala si z regálu jídlo a začala papkat, vedle ní šla dcera s tím že maminku upozorňovala, že se to nedělá, že to musí nejdříve zaplatit. Maminka dcerku dost nevybíravě kritizoval" fracku ukňourona ....." a tatínek měl zářivý úsměv. Co si myslíte, že se stane z takového dítěte před kterým dávají rodiče najevo že oni jsou něco víc a obsluha, prodavač učitel je nula a oni jsou něco víc. Proč maminky nejdou do dětských koutků, kde jsou zařízeny na děti a jejich potřeby i maminky tam mají prostor. Když dětem nedáme vzor a hranice, dopadne to špatně.

Helena Rubinstein
3. 4. 2023 • 11:11

Pani Nikol L.uz si asi nevzpomina na uspesne skece 3v1,kde trefne zesmesnuji ruzne podoby chovani😂 ted ovsem nechapu,proc zesmesnovaly treba cestujici tleskajici v letadle,nebo skakajici po hotel­.pos­telic­h!?Ma­ji na to prece pravo,stejne, jako muze rozjivene detatko slapat po sedackach a ujecene litat po bistru ci kavarne😂Nebo snad ne?PS.pokud by hrala v divadle,beru tam vnoucata(vek 4 a 5let) asi budou dost to predstaveni rusit,ale co ,maji pravo na socializovani se a kulturu!

pragver
3. 4. 2023 • 00:55

Je opravdu nepříjemné, když v restauraci u vedlejšího stolu matka utišuje řvoucí mimino kojením, přebalováním a drncáním kočárku ! A to některé bezohledné matky s dětmi vydrží v restauraci i do pozdních večerních hodin !

AHel
2. 4. 2023 • 20:57

Vychovala jsem dvě děti a nikdy jsem nebyla v kavárně do jejich cca 4 let, jsou rok po sobě, když jsem si byla jista, že nebudou obtěžovat druhé hosty. Sraz jsme si dávaly s dětmi pravidelně u některé z nás v bytě, pokecaly, děti si pohrály a druhý den, jsme pokračovaly společně na domluveném hřišti. Žádné kavárny, cukrárny nás ani nezajímaly proč také. Všechny jsme byly a jsme do teď pohodářky. Osobně mi řvoucí děti k kavárně vadí také! Jsou neukázněné, rodiče si s nimi nevědí rady, takže je to přehlídka zoufalých osůbek, lítá jídlo, talíže a sklo ze shozených skleniček. Personál rozpačitě uklízí ale mají toho také plné kecky. Jsem překvapená, že se Štibrová do toho vůbec plete. Znám jí ze Stromovky, tady je restaurace, kde lze nevychované dítko a spojí potřebu kavíčkovat lze dobře vybalancovát. Člověk si vezme kávu do ruky a poskakuje po hřišti a hlídá dovádějící dítě. Děti do 4 let nepatří do kaváren a restaurací.

blesik
2. 4. 2023 • 20:50

Do restaurace by se měly děti brát až když je rodiče dovedou ukáznit a pokud se to nepovede, měli by je uklidnit mimo restauraci a pak se s nimi vrátit ke stolu. Tak jsem to dělal se svými dětmi a nejen v restauraci, ale kdekoliv by rušily ostatní lidi, např, v čekárnách u lékařů, v obchodě, na poště atp. Nikdo se nemusí stydět, že nemá nervy na cizí nevychované dítě. Dítě je dítě, ale spousta lidí si jde do restaurace odpočinout, možná právě od svých vlastních dětí, či jiných psychických tlaků.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.