Konec krojovaných panenek! Výroba ustane po 85 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec krojovaných panenek! Výroba ustane po 85 letech

V minulosti se panenek vyrábělo až 500 tisíc ročně!
V minulosti se panenek vyrábělo až 500 tisíc ročně! (Foto Aha! – Slávka Červená)

Znají je po celém světě, panenky v krojích si turisté kupovali jako suvenýr, mnozí z nás je mají doma. Vyráběli je ručně v Lidové tvorbě – družstvu umělecké výroby v Uherském Brodě. Po 85 letech končí. Tohle je na začátek nového roku velmi smutná zpráva...

Nastrojené dvojice v krojích z různých koutů republiky měly úspěch na světových výstavách v Paříži, Bruselu, Montrealu, Ósace a dalších místech. Zahrály si i ve filmu Hermíny Týrlové Ukolébavka. Na Uherskohradišťsku je měl doma snad každý. „Bohužel není odbyt. Je to velká škoda. Ubylo turistů a budovu vytápíme elektřinou. Není to únosné. Sešlo se více věcí najednou a také už chyběly některé materiály. Mnohé firmy v republice skončily,“ vysvětlil důvod předseda družstva Jiří Adam.

V Tuzexu i na střelnicích

„Panenky se prodávaly v Tuzexu, bývaly i na střelnicích při poutích. Když jsme se dozvěděli, že výroba končí, snažili jsme se mnohé získat,“ vzpomněla Veronika Provodovská z Muzea Amose Komenského v Uherském Brodě. „Podařilo se nám jich sesbírat více než 500, aby se uchovaly pro další generace. Máme tak zdokumentováno, do jakých krojů se oblékaly od založení družstva až po současnost. Máme i velmi vzácné. A je třeba ocenit, že výrobci spolupracovali vždy s etnografy v dané lokalitě, při šití se drželi i odborné literatury,“ popsala Provodovská.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.