Chcete se bát? Ve Rváčově na Vysočině jsou... Oběšené panenky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Chcete se bát? Ve Rváčově na Vysočině jsou... Oběšené panenky

Na domě už není skoro žádné volné místečko.
Na domě už není skoro žádné volné místečko. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Jako kulisa k natočení hororu by klidně mohlo posloužit obydlí Lubomíra Votavy (60) z Rváčova na Vysočině. Je domovem asi tisíce panenek, které tu jejich sběratel většinou věší a jejich podobu postupně přetváří vlivy počasí.

Celé prostředí působí strašidelným až děsivým dojmem. »Oběšenými« panenkami jsou obalené téměř celé zdi chalupy, v níž žili už sběratelovi prarodiče, na zahradě jsou napíchané na kůly nebo trubky zaražené do země a visí i na stromech. Většinou jsou staré, špinavé a poničené.

Proč nás děsí?

Sám sběratel připouští, že místo může působit strašidelně. „Ono když kdekoli uvidíte hromadu hraček, tak vám přijde děsivá. Většina lidí to tak vnímá. Já jsem na to přišel už jako kluk a dosud jsem nezjistil, proč to tak je,“ řekl Aha! Votava, který i chce, aby místo působilo morbidně. „Je to taková tvůrčí tvorba, podobně jako když malíř namaluje obraz. Já se ale nepovažuju za umělce,“ dodal Votava.

Nalezené i věnované

„Panenky sem dávám minimálně 15 let a stále přibývají. Někdy to je i 20 panenek za týden. Buď je nacházím sám třeba ve sběrných dvorech anebo mi je nosí lidé. Hodně se teď specializuju na česací hlavy. Mám je rád, protože na nich je nejvíce vidět ta dětská tvořivost,“ řekl podivínsky působící sběratel.

Některé nemají tělo, vystavené jsou jen hlavy.

„Lidi to tu nazývají všelijak. Mně je ale jedno, jak to kdo bere. Každý si může myslet, co chce,“ sdělil Votava, kdysi poradce a bodyguard kontroverzního republikána Miroslava Sládka a nyní lesní pracovník, který ale u sebe každého rád uvítá. „Když se mě tu pak třeba ptají, proč panenky visí za krk, tak říkám, za co jiného by měly viset, za nohy?“ uvedl Votava s tím, že jde jen volbu instalace tak, aby panenky na svých místech držely.

Zakleté duše

Lubomír Votava věří, že v nashromážděných panenkách jsou zakleté duše dětí, které si s nimi hrály. V podstatě jim své obydlí poskytl jako místo posledního odpočinku, jakési pohřebiště. „Ta patina, která na nich vzniká vlivem počasí a povětrnostních podmínek, je naprosto úchvatná. Beru to jako průběh rozkladu lidského těla,“ poznamenal sběratel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.