Karel Gott: Objevený skvost po 33 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Karel Gott: Objevený skvost po 33 letech

Karel Gott
Karel Gott (Foto Aha! – David Malík, ara)

Karel Gott (+80) by měl velkou radost. V jeho milovaných Drážďanech v Královském zámku je obrovská numismatická sbírka. A letos je tam i výstava našich a slovenských mincí.

A před jednou z nich je neustále tlačenice. Bronzovou minci Karla Gotta z roku 1989, jejímž autorem je český sochař a medailér Milan Knobloch, chce vidět každý. Němci Zlatý hlas z Prahy stále zbožňují. Tuhle minci si Slavík ještě sám nevyrazil, zato ty k osmdesátinám, které pocházejí z České mincovny v Jablonci nad Nisou, už ano. Tam Karel poprvé zavítal před svými pětasedmdesátinami a naposledy před svými osmdesátinami. Ke kulatinám totiž Slavík dostal sérii tří pamětních mincí Slavíci ve zlatě, které zpěváka zachycují ve třech rolích - jako zpěváka, malíře a fenoména, který zasáhl mnoho generací.

Gott ve velkolepém snímku Karel

Video se připravuje ...

První minci z této série Gott dostal s předstihem na Mikuláše 5. prosince 2018. Zlaťák se svým portrétem ze 60. let s názvem Lady Carneval si Karel dokonce sám přijel hrdě vyrazil. „Když jsem přijel do mincovny v Jablonci nad Nisou poprvé, slavil jsem 75. narozeniny. Tenkrát jsem ještě nerazil, ale byl takový krásný den, venku absolutní azuro a já tehdy řekl svoji oblíbenou větu čínského básníka Li Pa: Den byl jako když první zlatá mince z mincovny o stůl cinkne. Tak to použiji dneska znovu,“ měl dobrou náladu zpěvák, usmíval se na všechny strany a dal jasně najevo, že by se do jablonecké mincovny ještě rád vrátil. „Dalo by se očekávat, že na ty příští půlkulatiny se tady zase uvidíme. A ještě lépe na příští kulatiny. Kdyby to vyšlo, byl bych velmi rád,“ komentoval Karel a z potutelným úsměvem dodal: „Já mám mince tád.“

Dara Rolins: Proč se převlékla za Gotta? A jak se jí zpívalo s Charlottkou?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.