Květinová oslava kunínské hraběnky: 500 růží pro Walburgu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Květinová oslava kunínské hraběnky: 500 růží pro Walburgu!

Stůl je prostřený, jako by čekal na zámeckou paní.
Stůl je prostřený, jako by čekal na zámeckou paní. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Jedna z nejrozsáhlejších výstav květin a jejich aranžmá na moravských zámcích se rozjede dnes v Kuníně. Dvanáctičlenný floristický tým se letos blýskl růžemi, liliemi i chryzantémami.

„Použili jsme přes pět set růží, dalších pět set lilií a chryzantém i jiných květin,“ vylíčil přední český florista Slávek Rabušic (60) ze Slavkova u Brna. Je to právě on, kdo výstavu na kunínském zámku na počest milovnice květin hraběnky Marie Walburgy (*1762 – †1828) už 12 let připravuje.

„Působivý je nejen duch zámku, který vypadá, že ho šlechta nikdy neopustila, ale též květinové vazby a jejich přizpůsobení barvám a vybavení pokojů,“ chválila um aranžérů průvodkyně Klaudie (20). Růže a další květiny pocházejí nejen z Česka, ale i Slovenska, Polska a Nizozemska.

Kdy se přijít kochat

  • Kdy: od 24. září do 2. října, od 9 do 17 hodin.
  • Kde: Zámek Kunín
  • Za kolik: Dospělí 130, děti, studenti a senioři 80 Kč, děti do 6 let zdarma

Růže v květomluvě

Rudé růže se dávají z lásky. Je to ideální barva, pokud chcete svou drahou polovičku požádat o ruku či popřát k výročí seznámení či svatby. Bílá je nejčastěji spojována s nadějí, čistotou, nevinností, upřímností, věrností, pokorou či mírem. Hodí se tak nejen při svatebním obřadu, ale třeba i při příležitosti narození miminka. Růžová znamená něhu, jemnost, možná trochu naivitu a romantiku.

Víte, že...

...při přípravě aranžmá asistovalo 12 pracantů, kteří na výstavě pracovali celých 130 hodin?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.