Rozkvetlá výstava: Krása z 2000 tulipánů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rozkvetlá výstava: Krása z 2000 tulipánů

A tyhle jsou nejhezčí, tvrdila Nina Holubcová (6) z Hlinska pod Hostýnem.
A tyhle jsou nejhezčí, tvrdila Nina Holubcová (6) z Hlinska pod Hostýnem. (Foto Aha! – Slávka Červená)

K Prcnímu máji patří rozkvetlá třešeň. S jakou květinou si spojujete svátky jara? Na zámku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku mají jasno, jsou to tulipány. Po dvouleté covidové pauze opět lákají na jejich jedinečná aranžmá.

Cibulovinami ve 40 odrůdách jsou vyzdobeny všechny sály a zvlášť je výstava v letní zámecké jídelně – sala terreně. „Velikonoční aranžmá jsou ze dvou tisíc květin. Všechny pocházejí z Holandska,“ uvedla kastelánka Ivana Šupková. Na výzdobě se podíleli zaměstnanci zámku a Národního centra zahradní kultury v Kroměříži. Krásy je tolik a zvláště ženy kroutí hlavou, co všechno jde vyšlechtit. „Každý květ je něčím unikátní. Nádhera,“ nadšeně prohlásila Hana Kolaříková (50), která si přijela přivonět z Hlinska pod Hostýnem.

Oranžovo-zelené plné krásky zdobí kuřácký salon.

Z Česka do Nizozemí a zpět...

Málo kdo ví, že i Češi mají velké úspěchy s křížením tulipánů. Nejslavnější naší odrůdou je Gavota. Ve šlechtitelské stanici v Heřmanově Městci ji vyšlechtil Jiří Václavík. V roce 1995 vyvolala senzaci a byla vyhodnocena jako jedna z pěti nejatraktivnějších odrůd tulipánů na světě. Pozadu nezůstali ani ve Výzkumném ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích. Cílem bylo získat nové odrůdy odolné chorobám. Růžová Jumbo Pink a bílá Antarctica Otky Plavcové a Evy Petrové patří nyní mezi 30 nejpěstovanějších odrůd v Nizozemsku.

Víte, že...

...vůně tulipánů je velmi jemná? Abyste ji ucítili, musíte si přivonět hodně blízko nebo stát u záhonu, na který svítí sluníčko a nad květy se vznáší vonný oblak.

Květy v dobové váze v hudebním salonu zámku.

Tulipománie



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.