Hlas Columba navždy utichl: Zemřel Dalimil Klapka (†89) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hlas Columba navždy utichl: Zemřel Dalimil Klapka (†89)

Dabér Dalimil Klapka prohrál boj s rakovinou.
Dabér Dalimil Klapka prohrál boj s rakovinou. (archiv Blesku)

Zákeřné nemoci podlehl v poledních hodinách Dalimil Klapka. Ten se krom bolestí těla již delší dobu potýkal s rakovinou. Kombinace zlomené ruky a nohy spolu s rakovinou mu byly osudnými.

Mistra dabingu Dalimila Klapku si mnozí spojí s všetečným detektivem Columbo nebo animovaným dědou Abrhamem Simpsonem. Ačkoli ho lidé vnímají především jako skvělého dabéra, Dalimil Klapka v minulosti tíhnul k samotnému herectví. Vystudoval DAMU a byl v dlouholetém angažmá v pražském Švandově divadle.

Herectví pak na pražské konzervatoři sám vyučoval. Jeho charakteristický hlas byl ale stvořen pro svět dabingu. Namluvil nesčetně seriálových i filmových postav, milovníci počítačových her si ho též mohou pamatovat jako mafiánského veterána z úspěšné české série Mafie.

Ke konci života ho bohužel začaly sužovat zdravotní potíže. V roce 2019 si poranil rameno poté, co v autobuse vyletěl ze sedadla, a bolesti se s ním táhly po dlouhou dobu.  „Taky nohy mi už špatně slouží. Už by mi nepomohla žádná operace,“ cituje herce a dabéra deník Blesk. Nedávno se opět léčil se zlomeninami ruky a nohy, posední kapkou pak byla diagnostikovaná rakovina.

Dalimil Klapa na pohřbu Svatopluka Matyáše

Video se připravuje ...

„Absolvoval jsem dvě operace a tři pobyty v nemocnici, které končily ozařováním. Uvidíme, co bude,“ uvedl tehdy. Ozařování ale nadobro změnilo jeho tolik pověstný hlas. Vrátit se k dabingu tak bylo obtížné, s čímž se musel smířit. „Nic jiného taky člověku nezbývá,“ povzdechl si. Dalimil Klapka nakonec těžké nemoci podlehl v motolské Léčebně dlouhodobě nemocných v nedožitých devadesáti letech.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.