Josef Abrhám (†82): Vzpomínky pamětníků z rodné vesnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Josef Abrhám (†82): Vzpomínky pamětníků z rodné vesnice

Abrhám byl nejen vynikající herec, ale také skvělý klavírista.
Abrhám byl nejen vynikající herec, ale také skvělý klavírista. (Foto Aha! – Jana Gogová, Slávka Červená, Profimedia.cz, archiv I. Majíčkové, ara)

Nedělal ze sebe hvězdu, on jí prostě byl. Na herce Josefa Abrháma (†82), který v pondělí zemřel na zápal plic, vzpomínají rodáci z Kunovic i z blízkého Uherského Hradiště jako na mimořádně milého a vstřícného člověka. „Byl slavný, ale byl poslední, kdo by to nějak dával znát,“ řekl Aha! třeba Jan Blažek (80), který byl s malým Pepíkem v jedné partě a chodili spolu na třešně.

Je sice o dva roky mladší, než byl Abrhám, ale rozhodně patřil do party kunovických kluků, kde měl v prvních letech po válce Pepík důležité slovo. „Jako kluci jsme vyváděli různé věci. Pepík byl mezi nám takový lord, my mu tak říkali,“ vzpomíná pan Blažek. „Byl tak nějak nad námi svým vystupováním, intelektem. My byli ti nejobyčejnější kluci, on přece jen byl z lepších poměrů. Ale byl jedním z nás, skvělý kamarád. Jezdili jsme třeba za cihelnou na rybníku na speciálně vyrobených lodích. Když se šlo na třešně, nemohl chybět ani jeden z nás,“ vypráví hercův kamarád z dětství přímo v areálu bývalé cihelny.

Zemřel Josef Abrhám (†82): Připomeňte si jeho nejvíce ikonické role

Video se připravuje ...

Nešťastná restituce

Tu nejdříve v roce 1993 Abrhám se sestrou restituovali, ale se společníky z Otrokovic zhruba před 20 lety prodali. „Nemyslím, že pro něho byla restituce nějakým štěstím, v tom podnikatelském prostředí už se na rozdíl od dědy a táty neuměl tolik orientovat, to asi nebylo úplně pro něho,“ míní muž, který v cihelně pracoval 41 let jako soustružník, opravář a naposledy coby noční hlídač. „Navíc se sem natlačily na trh zahraniční firmy, vzhledem k daňovým prázdninám měly lepší podmínky a tady najednou zůstávaly naše výrobky na nádvoří neprodejné kvůli vyšší ceně,“ vysvětluje pan Blažek, proč se herci nedařilo v podnikání.

Veronika Žilková o smrti Josefa Abrháma (†82): Je to krásná zpráva!

Video se připravuje ...

Nocleh v cihelně

„Pepa se mockrát zastavil, vždycky jsme pokecali. Byl slavný, ale byl poslední, kdo by to nějak dával znát. Jezdil sem pravidelně, na hrobě rodiny jsem ho potkával i s Libuškou...“ vzpomíná kamarád Honza. Když dělal v cihelně hlídače, objevil se tam v noci mladý muž. „Byl to Pepík, syn Josefa a Libušky! Myslím, že byl na Letní filmové škole vedle v Uherském Hradišti. Tak jsem mu nabídl nocleh tady v jedné místnosti – vlastně spal doma,“ usmívá se pan Blažek.

HVĚZDA SRAZŮ SPOLUŽÁKŮ Jako ve Vrchní, prchni!

Do svého rodného kraje se primář Blažej z Nemocnice na kraji města vracel vždycky rád. „Na našeho rodáka Josefa Abrháma jsme tu všichni pyšní. Nebyl jenom vynikající herec, ale já jsem ho poznala při našich setkáních také jako přemýšlivého a skromného člověka,“ říká bývalá starostka Kunovic Ivana Majíčková (60). „Pan Abrhám je také čestným občanem našeho města, to mne těší, stejně jako to, že před dvaceti lety se stal kmotrem cédéčka s názvem Vinšujem vám. V něm se profilovaly naše dětské folklorní soubory,“ prozrazuje žena, která stála v čele Kunovic osm let.

Režisér Zelenka o Josefu Abrhámovi (†82): Uměl dělat humor bez vulgarit

Video se připravuje ...

Abrháma měli rádi i v Uherském Hradišti, k němuž se rovněž hlásil a kde absolvoval gymnázium. Často pak byl středem pozornosti na srazech abiturientů – jako jeho postava knihkupce Dalibora Vrány ve filmu Vrchní, prchni! z roku 1981. „Já si ale myslím, že on byl vždycky raději v ústraní, prostě skromný a pokorný člověk, přitom skvělý herec a velký umělec. Jeho odchod je pro nás bolestný,“ dodává bývalá starostka.



Přečtěte si
sorgedoktor
22. 5. 2022 • 20:14

To snad neni tak strasne... On o stoji v biobli Kdo jsi bez heichu, hod kamenem

ejvm1712
21. 5. 2022 • 07:52

Prostě vzor čestnosti. Chrápal s Naďou Urbánkovou a dva roky jí pak zapomněl říct,že spí taky se Šafránkovou. Když se to Naděnka domákla milýho Pepu vypakovala a teprve pak si vzal Libunu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.