Bendová namíchla Šmuclera! ŽALOBA NA SPADNUTÍ? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bendová namíchla Šmuclera! ŽALOBA NA SPADNUTÍ?

Alice Bendová
Alice Bendová (Profimedia)

Že mají reality show od reality někdy velmi daleko, není novinkou. Pořady, které však mohou mít vliv na rozhodování lidí, by měly být co do podávání informací pečlivější. Jeden takový ale toto i další kritéria nesplňuje, což zvedlo ze židle specialistu na laserovou a estetickou medicínu Romana Šmuclera (52).

Televize Prima začala vysílat pořad Vysněná krása, který ženám nabízí estetické změny. Tento koncept, který do světa hlásá, že pokud ženy chtějí zvýšit sebevědomí a vypadat stále mladě, musí jít zákonitě pod kudlu nebo při nejmenším změnit svůj vzhled od základu, je však přežitkem, a je tak překvapivé, že se Prima do takového projektu pustila. Z tohoto důvodu nesklízí pořad, který moderuje herečka Alice Bendová (48), ty nejlepší kritiky, a to jak z řad diváků, tak i odborníků.

Alice Bendová prozradila detaily svatby! A pilně hubne do šatů

Video se připravuje ...

Kromě zastaralého konceptu pořadu, který spíše civčí se sebevědomím žen, než aby ho zlepšoval, někteří odborníci řeší i špatnou informovanost diváka, jenž se tak může nadchnout pro zákrok, který představuje nezmíněná rizika. Korunu tomu nasazuje očividná propagace české kliniky.

Někteří si tak nejsou jistí, zda jde v první řadě o účastníky tohoto projektu, nebo spíš o reklamu a vysokou sledovanost. „Je tam řada problematických věcí. Jednak to opravdu nemístně propaguje operace bez diskuze rizik, jednak je to vlastně marketing zdravotnických zařízení (vesměs jsou výkony bezplatné), ale hlavně se v něm z pacientů stávají předměty soutěže,“ zkritizoval projekt Šmucler.

Ačkoli se v průběhu let styl tohoto konceptu změnil, hlavní myšlenkou stále zůstává princip v podobě proměny ošklivého káčátka v krásnou labuť (anglická verze pořadu nese název The Swan, česky labuť), což balancuje na hraně etiky.

Roman Šmucler o COVID 19

Video se připravuje ...

„V posledních letech jsme svědky drobných úprav pravidel oproti původnímu formátu The Swan, takže je to eticky malinko méně drastické, stále však souhlasím s kolegy z Německa, že to není etické, jakkoliv to není přímo v Česku zakázané. Kdyby se chtěl pacient nějak soudit, asi by měl řadu možných argumentů,“ dodává Roman Šmucler, jak informoval web Expres.cz.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.