Jana Hlaváčová o pohřbu Dušana Kleina: JSEM LEŽÁK, ALE BUDU TAM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jana Hlaváčová o pohřbu Dušana Kleina: JSEM LEŽÁK, ALE BUDU TAM!

Nemocná Jana Hlaváčová alias Tonička z Básníků: Nečekaně promluvila na pohřbu Kleina (†82)!
Nemocná Jana Hlaváčová alias Tonička z Básníků: Nečekaně promluvila na pohřbu Kleina (†82)! (Marek Pátek a Martin Hykl)

Je vážně nemocná a je, jak o sobě sama říká, ležák. Přesto se Jana Hlaváčová (83) se svým oblíbeným režisérem Dušanem Kleinem (†82) včera ve strašnickém krematoriu rozloučila. A to nejen z plátna a reproduktoru. „Budu tam přítomna od začátku do konce,“ řekla Aha! legendární herečka.

Vzhledem k tomu, že nechodí, tak se do Velké síně strašnického krematoria v Praze těžko mohla dostat. „Budu tam ale duchem, protože se určitě budu koukat na přenos,“ řekla herečka včera v devět ráno a dodala: „V kolik to začíná? V 11? Je dobře, že jste mě vzbudili, alespoň se na to umyji.“ Tak se v tom vyznejte...

Hlaváčovou ve své básnické sérii Klein proslavil jako prostořekou zdravotní sestřičku Toničku, jejíž hláška „Musíš, Kájo, musíš!“ už dávno vstoupila do českých filmových dějin. Stejně jako replika, která ve strašnickém krematoriu včera zazněla: „Naložili jsme ho, natočili mu EKG. A co byste řekl? Měl ho tam? Neměl! Tak se v tom vyznejte!“

Velké P a R

Herečka si režiséra Kleina tak vážila, že z reproduktoru zazněla i její vzpomínka. „To jsem musela udělat. Byl to Pan Režisér s velkým P a R. Laskavý, moudrý, byl to báječný nejenom režisér, ale především člověk. Byl to znalec lidských duší. Jemu se neodmítalo,“ podotkla ještě Jana Hlaváčová, která Kleinovy scénáře nikdy nechtěla ani číst. „On byl zárukou, že to bude dobré,“ prohlásila.

Miroslav Táborský na pohřbu Dušana Kleina (†82): Režíroval nás nenápadně

Video se připravuje ...

Sbohem podruhé, ale bez rodiny

Dušan Klein odešel po dlouhé nemoci nečekaně v neděli 9. ledna 2022. Rodina se s ním už rozloučila soukromě minulý pátek s tím, že veřejná rozlučka nebude. Tlak Kleinových příznivců byl ale takový, že nakonec svolila k druhému obřadu pro kolegy a fanoušky. Ale to už rodina chyběla.

Pavel Kříž alias Štěpán Šafránek: Dojemný vzkaz z Kanady: Odešel můj druhý otec

Smuteční hosté přicházeli ke krematoriu už od časného dopoledne. Sbohem přišli dát režisérovi Jaroslav Uhlíř (76), Zlata Adamovská (62), Miroslav Táborský (62), Miroslav Donutil (70), Jaroslav Satoranský (82) nebo prezident Herecké asociace Ondřej Kepka (52). Vedle velkého portrétu režiséra umístěného napravo od rakve ležel také věnec s věnováním od České televize nebo ministra kultury.

„Budu na něj vzpomínat s obrovskou láskou, protože jsem nepotkal laskavějšího člověka, než byl Dušan Klein,“ přiznal Kleinův žák a režisér Jiří Strach (48) ve svém smutečním proslovu. Poté zahrál z kúru opět živě Petr Malásek (57) a následovaly předtočené vzpomínky Kleinových kolegů. Pavel Kříž (60), hlavní hrdina Básníků Štepán Šafránek, Kleinovi za vše poděkoval, připomněl několik historek z jejich setkání a podotkl, že má pocit, jako by odešel jeho druhý táta. „Milý Dušane, za to, co jsi pro mě udělal, jsem ti nadosrmti vděčný,“ vyznal se herec, který by se prý rád osobně pohřbu zúčastnil, ale byl v tu dobu v Kanadě.

Jan Kuželka na pohřbu Dušana Kleina: Do jeho dýmek jsem mu vozil tabák ze Španělska!

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.