Medvecká a Morávková: SPLNILY MARTINOVI POSLEDNÍ PŘÁNÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Medvecká a Morávková: SPLNILY MARTINOVI POSLEDNÍ PŘÁNÍ

Dana Morávková a Martin. Usmíval se, v ten okamžik byl spokojený.
Dana Morávková a Martin. Usmíval se, v ten okamžik byl spokojený. (Foto Instagram, archiv Alsa z.s., archiv M. Přecechtěl)

Focení s bolestným koncem! Dana Morávková (49) a Taťjana Medvecká (67) splnily poslední sen pacientovi Martinu Přecechtělovi (†37), jenž si měsíc po dokončení charitativního kalendáře pro spolek Alsa zvolil dobrovolný odchod pomocí eutanazie...

Známé osobnosti letos podpořily osvětu spolku Alsa, který pomáhá rodinám, jejichž členové onemocní ALS. Letos ale akce měla tragický konec. Pacient Martin se měsíc po splněném snu – setkání s ambassadory kalendáře – rozhodl ukončit trápení a ve Švýcarsku podstoupil eutanazii.

Nevzdával to

Nemoc ALS, které podlehl i expremiér Stanislav Gross (†45), se u Přecechtěla rozjela rychlostí blesku. Před rokem ještě Martin sportoval, na konci minulého roku přestal chodit a postupně mu začalo ochabovat i další svalstvo. „Museli jsme na výlety do přírody a procházky pořídit vozík. Teď v zimě jsme ho dovybavili i o lyže na kola, aby to na sněhu jelo pořádně. Jedeme dál a nevzdáváme se!“ napsal tehdy statečný bojovník na své oficiální stránky, kde informoval o svém stavu a veškerých aktivitách.

Jediné řešení

Bohužel v červnu už nedokázal ani mluvit. „Nejhorší je, že hlava funguje, a tělo ne,“ popsal pro pořad 168 hodin. Pomalé umírání ale nebylo nic pro dříve zarytého sportovce a rozhodl se pro asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. „Nechtěl, aby ho děti viděly, jak se dusí,“ řekla manželka Markéta pro irozhlas.cz. Ta samozřejmě s jeho odchodem nesouhlasila, ale na poslední cestu ho vyprovodila...

Dana Morávková jako seriálová mrcha Andrea: Nosila tanga a balila Révaie!

Video se připravuje ...

Ve studiu byl šťastný

Fotilo se na konci května, kdy už Martin nebyl schopný komunikace, ale přesto na něm bylo vidět, že je šťastný a nadšený ze setkání se všemi hvězdnými hosty. „Martin na mě působil jako křehký mladý muž s andělskýma očima. Míru jeho proměny jsem si uvědomila, až když jsem viděla fotografie pořízené před dvěma, třemi lety,“ popsala Medvecká setkání.

Osudové tlačítko

Na švýcarské klinice měl původně Martin vypít kelímek se smrtelným nápojem, ale nebyl schopný ho udržet. Lékaři tak přistoupili k podání nitrožilní tekutiny, ale Přecechtěl musel sám zmáčknout osudové tlačítko. Zemřel 29. června. „Asistovanou sebevraždu si vybral i kvůli nám. Abych s dětmi měla šanci ještě žít,“ řekla rozhodně manželka a maminka dvouleté Matyldy (2) a Maxima (4).

Řekni to psem: Berenika Kohoutová, Jiří Lábus, Taťjana Medvecká a scenáristka Irena Obermannová o natáčení nové české romantické komedie, o pandemické pauze i zvířecích právech... • VIDEO

Video se připravuje ...

Co je nemoc ALS?

ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí. To vše se děje při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.