Nová éra Anglie: ALŽBĚTA II. SE STÁHNE?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nová éra Anglie: ALŽBĚTA II. SE STÁHNE?!

Během své vlády toho Alžběta II. zažila skutečně mnoho...
Během své vlády toho Alžběta II. zažila skutečně mnoho... (archiv)

Po pohřbu prince Philipa (†99) nastává Británii nová éra. Jeho smrtí se změnila dynamika královské rodiny: experti spekulují, že se královna Alžběta II., jež už zítra završí požehnaný 95. rok života, nyní vzdá části svých panovnických povinností a kormidla se ujme první následník trůnu Charles (72).

Ztráta Philipa se na Alžbětě značně podepsala – teď je totiž poprvé po více než 70 letech na všechno sama. „Tohle je pro monarchii bodem zlomu,“ říká profesorka britské historie Sarah Richardsonová. „Královna bude dál plnit své povinnosti, ale postupně se začne stahovat do pozadí. Přece jen už jí je hodně přes devadesát,“ zdůrazňuje, byť královna zatím neukázala sebemenší slabost. Celý svět se klaní statečnosti, s jakou i ve svém věku dala poslední sbohem muži, s nímž se znala 82 roků a v manželství prožila neskutečných 73 let! Stranou rodiny, jen sama se svým nezměrným smutkem...

Otcův apel

Místo Alžběty by měl dostat více prostoru následník trůnu Charles. Což po něm mimochodem žádal i jeho umírající otec. „Je z něj teď patriarcha rodiny, takže bude muset převzít otěže,“ předpokládá Robert Jobson (57), uznávaný autor královských biografií. Podle něj se z Charlese stane »kvazikrál«. „Pokud Charles pojede dejme tomu do Ameriky, bude to v podstatě státní návštěva,“ uvedl.

Bez abdikace

Zároveň si je ale jistý, že královna synovi trůn jen tak nepřenechá. „Nikdy, nikdy neabdikuje,“ prohlásil.

Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří

Video se připravuje ...

Už nikam nelétá...

Alžběta II. neopustila ostrovy od listopadu 2015, kdy vyrazila na Maltu, kam se slétli generální guvernéři jednotlivých zemí Commonwealthu. Zahraniční návštěvy od té doby vykonávaly její děti a vnoučata.

Poslal limuzíny pryč a vyrazil s rodinou pěšky

Malé gesto, které má šanci změnit mnohé. Tak lze pohlížet na rozhodnutí prince Charlese (72), který odmávl limuzíny a z pohřbu prince Philipa (†99) s rodinou odešel pěšky. Místo aby se schovali za neprůstřelné sklo, se smuteční hosté vydali zpět do Windsoru bok po boku, na čerstvém vzduchu mohli sundat roušky a udělat to, co jako rodina teď potřebují nejvíce – promluvit si. Právě během odchodu z obřadu konečně dostali šanci na soukromý rozhovor znesváření bratři William (39) a Harry (36), kteří se na veřejnosti společně objevili po více než roce, a nelze než doufat, že vzájemné spory během smutného setkání vyřeší.

Harryho a Williama na pohřebu prince Philipa (†99) odděloval bratranec

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.