Smutek osamělé královny: Co vzkázala do nebe? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Smutek osamělé královny: Co vzkázala do nebe?

Philip bude po smrti Alžběty přesunut jinam.
Philip bude po smrti Alžběty přesunut jinam. (Blesk)

I když už Philip (†99) nestál po jejím boku, jak byla Alžběta II. (94) přes 70 let zvyklá, stále byl s ní. Alespoň v myšlenkách... Ve chvílích nejtěžších, kdy královna seděla sama v kapli sv. Jiří a s těžkým srdcem dávala manželovi poslední sbohem, tiskla v kabelce schovaný jeden z jeho kapesníčků a také jejich společnou fotku!

Jedná se o její milovaný snímek z roku 1947, kdy byla s vévodou z Edinburghu na Maltě na líbánkách. Zatímco on stojí vedle ní v uniformě a ruce má zastrčené kapsách, ona se usmívá a zamilovaně ho pozoruje. Manželé zpětně přiznávali, že jejich setkání byla láska na první pohled. Láska, která jim vydržela skoro 74 let, co byli svoji. I proto muselo být pro královnu loučení s chotěm mimořádně těžké. O to víc, že kvůli koronavirovým opatřením nemohla mít nablízku nikoho z rodiny. Vždy hrdá panovnice nyní seděla s hlavou skloněnou, oči upírala na Philipovu rakev... „Pohled na královnu, jak tam sedí sama, mi láme srdce,“ zněl jeden z nejčastějších komentářů Britů, kteří sobotní pohřeb sledovali on-line na internetu. „Vždycky jsme to byli my, kdo královnu potřeboval, nyní potřebuje ona nás,“ vyjadřovali svorně podporu panovnici.

Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří

Video se připravuje ...

Ručně psaný vzkaz od jeho Lilibeth: V láskyplné vzpomínce...

Během života si všelijakých vzkazů vyměnili bezpočet, ten poslední, který Alžběta II. Philipovi vlastnoručně napsala, už za ním ale mířil do nebe. Vyznání bylo stručné: „V láskyplné vzpomínce.“ Lísteček s tímto vzkazem byl zastrčený mezi jarními květinami ve věnci, který ležel na Philipově rakvi. Tři slova však královna nepodepsala jako Elizabeth, ale jako Lilibeth. Jedná se o roztomilou a něžnou přezdívku z dětství, kterou ji nazýval právě její zesnulý manžel. Po smrti královny matky (†101) v březnu 2002 byl zřejmě posledním, kdo jí takto říkal.

Harryho a Williama na pohřebu prince Philipa (†99) odděloval bratranec

Video se připravuje ...

William s Harrym jít nechtěl

Smutek ve tváři a hlubokou bolest v srdci ale královně nezpůsobovala jenom ztráta milovaného Philipa, starosti jí dělali i rozhádaní princové – bratři William (38) a Harry (36). Propast mezi nimi je už tak velká, že ani za dědovou rakví nekráčeli bok po boku, ale měli mezi sebou bratrance Petera Phillipse (43). Naděje všem svitla, když spolu princové po dlouhé době osobně hovořili. Přesto je jejich usmíření zřejmě v nedohledu. Byl to prý princ William, kdo trval na tom, aby vedle Harryho nemusel jít, nikoliv královna, jak se původně uvádělo.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (19. 4. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.