Přestřelka v Prostřeno! Šéfkuchaři na ostří nože | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přestřelka v Prostřeno! Šéfkuchaři na ostří nože

Prostřeno u Jaroslava Sapíka
Prostřeno u Jaroslava Sapíka (FTV Prima)

Prvně v historii televizní reality show Prostřeno!, která byla doteď o amatérském vaření, se k plotně postaví pět mistrů svého oboru. Nejvíc vřít to bude mezi kamarády Zdeňkem Pohlreichem (63) a Jaroslavem Sapíkem (68), který nazve jeho kuchařku blbostí. Navíc Zdeněk se netají tím, že to hodlá všem natřít.

I oni budou muset připravit čtyřchodové menu a splnit úkol týdne – připravit jídlo, které kuchtili jako děti. Hlavně se u toho ale budou královsky bavit a utahovat si jeden ze druhého. „Ovšem! Kdo se to sem řítí,“ vykřikne škodolibě Zdeněk, když uvidí Sapíka pajdajícího o holi. „To je průšvih, viď? Vůbec nevím, kam mě to poslali,“ vrátí mu to pohotově Sapík, než se před Pohlreichovou restaurací Divinis seznámí s ostatními šéfkuchaři. „Jsem rád, že stál ve dveřích Zdeněk, jsme dlouhodobí kamarádi a těším se na jeho umění,“ vysvětluje vzápětí a směje se hostitelovu přípitku: „Ať nám bída vylíže pr*el!“

Přetahování o peníze

A nijak nezastírá, že chce vyhrát. „Tak kdo by nechtěl?“ směje se s tím, že by ale případnou výhru věnoval Nadaci Jakuba Voráčka (31) pro lidi s roztroušenou sklerózou. Ostatně podle informací Aha! se všichni vzdali nároku na honorář a vyhrané peníze by věnovali na dobrou věc. V průběhu natáčení si pak Zdeněk v restauraci Gianfranca Coizzy dělá legraci a nabádá k taktizování, protože jak sám říká, má Prostřeno! nakoukané.

Darovanému koni...

Nejvíc to ale schytá od Jaroslava Sapíka. Když se ho manželka zeptá, co od hostů dostal, řekne: „No knížku.“ A listuje u toho Zdeňkovou kuchařkou. „Samozřejmě mám od něj hodně kuchařek, ale tahle mi zrovna chybí. Asi je nová,“ dodává. Jenže když manželka opáčí: „To je lepší než pití,“ vylítne. „To mi říká pořád! Všechno, co mi donesou kromě pití, je lepší, i kdyby to byla totální blbost,“ přirovná Zdendův dárek ke kravině. Nejen jejich gurmánské přestřelky můžete ode dneška sledovat na Primě v 17.50 hod.

Slavní kuchaři v pořadu Prostřeno: Jaké delikatesy jsou podle nich nejnechutnější?

Video se připravuje ...

Pondělí Zdeňka Pohlreicha (63)

Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. V roce 1986 emigroval, vařil v Nizozemsku a Austrálii jako šéfkuchař. Po návratu z emigrace pracoval na stejných pozicích v pražských hotelech jako třeba v Marriott. V roce 2007 založil vlastní podnik v pražské ulici Na Poříčí Café Imperial. Postupně investoval do dalších tří podniků. Do povědomí široké veřejnosti se ale dostal hlavně díky Ano, šéfe! a později i Na nože!. Jezdil napříč republikou a snažil se z nešikovných kuchtíků vykřesat mistry řemesla. Pro hrubé slůvko nešel daleko, a tak nad sporákem lítaly hlášky jako: „Sem utahanej jak šňůra od hajzlu“. Později s ním na Primě běželo dalších osm pořadů.

Úterý Václava Friče (46)

Sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic šéfkuchař Václav Frič dal před lety sbohem hotelové gastronomii a otevřel si hospodu na vsi Na Pekárně. Václav se rozhodl být kuchařem už na základní škole a vaření je pro něj dodnes srdeční záležitostí. Je velkým milovníkem klasické české kuchyně, ale skvěle také umí ryby a dary moře. Pro ty, kdo chtějí poznat klasiku se vším všudy, nabízí i zabijačku, pro citlivější povahy jsou tu buchty, vdolky a pro všechny i špičková svíčková. Českou kuchyni umí Václav Frič jak z partesu; nechápe ji ale jako strnulý soupis receptů a jakkoli ctí tradice, nepodléhá zbytečnému sentimentu.

Středa Jaroslava Sapíka (68)

Je považován za legendu české kuchyně. Jeho motto je: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři. Pochází z rodiny, která se kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století. Sám se snaží propagovat českou kuchyni a přináší na stůl staré rodinné recepty. To dělal i na obrazovkách Primy v pořadu Česko na talíři. Sapík se vyučil v hotelu Ambassador, zkušenosti sbíral později také v zahraničí. Řadu let spolupracuje s Pražským hradem, kde pomáhá zajišťovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. V roce 1992 otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion U Sapíků.

Čtvrtek Gianfranca Coizza (47)

Mistr italské kuchyně se narodil a vyrůstal na Sardinii. Jeho maminka byla ředitelkou odborné školy, kam Gianfranco mohl chodit na kurzy vaření. Jeho táta měl pro změnu velkoobchod s potravinami. Jídlo bylo pro Gianfranca život prostě odmalička. Nevzdálil se mu ani tehdy, když odešel do Toskánska studovat literaturu – při škole pracoval ve vinařství, v tratoriích. V Česku se zabydlel v roce 2001 a Praha je už jeho domovem natrvalo. Pomáhal tu i otevřít několik restaurací. Poslední tři roky působí jako lektor v Gourmet Academy. Od listopadu 2018 byl spolumajitelem a šéfkuchařem v Jan Paukert Bistro. Letos těsně před pandemií otevřel v Dolních Chabrech restauraci A posto.

Pátek Khanh Ta

S vietnamskou kuchyní se důkladně seznámil během stáže v Culinary Arts School v Saigonu a během práce v rodinných Hanojských bistrech. Jako rodilý Jilemničák strávil většinu života v Česku, kde ho neodmyslitelně ovlivnila i moderní evropská kuchyně. Za zmínku stojí například praxe v restauraci Entrée pod taktovkou Přemka Forejta (33). Spolu se svým bratrem Giangem otevřeli v roce 2014 restauraci Gao Den v pražských Stodůlkách. Cílem bylo převést pravou vietnamskou kuchyni do moderního prostředí. Po úspěšném fungování restaurace se rozhodli pro otevření dalšího podniku – Taro, kde servírují sedmichodovou degustaci na baru kolem otevřené kuchyně.

Slavní kuchaři v Prostřeno: Z koho má strach Zdeněk Pohreich?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.