(PŘED)manželská smlouva: Zásadní rady, jak vás ochrání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

(PŘED)manželská smlouva: Zásadní rady, jak vás ochrání

Omezit budoucí spory i případné dluhy umí předmanželská smlouva.
Omezit budoucí spory i případné dluhy umí předmanželská smlouva. (istock)

Svatební den je vstupenkou do nového života. Bohužel ale může být i prvním krokem k rozvodu. Omezit budoucí spory i předejít případným dluhům umí předmanželská smlouva.

Jedině notář
Manželskou či předmanželskou smlouvu smí sepsat jedině notář. Podle zákona totiž musí být sepsána formou veřejné listiny. Nemůže ji tak sepsat ani advokát, a ani vy sami doma.

 Vysvětlí dopady
Notář vám před sepsáním vysvětlí, jak by konkrétní situace probíhala bez předmanželské smlouvy, a co naopak její podpis mění. „Skutečně »nasimuluje « situace, k nimž může dojít, a vysvětlí jejich dopad,“ vysvětluje prezident Notářské komory ČR Mgr. Radim Neubauer.

Musí do seznamu
Pozor! Abyste se bezpečně vyhnuli exekuci, musí být smlouva uvedena v Seznamu listin o manželském majetkovém režimu. Pak totiž není nutné věřitele na existenci smlouvy upozorňovat. Proto je dobré notáře o zaevidování smlouvy do Seznamu listin o manželském majetkovém režimu rovnou při sepisu požádat.

Majetek a závazky
Počítejte s tím, že smlouva se může týkat jen majetku a závazků. Není tak možné do ní zakotvit žádné povinnosti pro kteréhokoliv z manželů, jako jsou úklid bytu, porod syna, zákaz nevěry atd.

Bez exekuce
V případě, že kvůli dluhům jednoho z manželů dojde k exekuci, nemá exekutor nárok na zabavení majetku »nedlužícího« manžela. „Tento majetek je předmanželskou smlouvou ze společného jmění manželů vyjmutý, to je jeden z pilířů manželské smlouvy,“ říká notář.

Jde o budoucnost
Podle odborníků zájem o předmanželské smlouvy roste. Důvodem je i to, že chrání nejen před současnými dluhy manžela či manželky, ale i před dluhy budoucími. Ty můžou vzniknout až v průběhu manželství, například z podnikání vašeho protějšku. „Smlouvu nepodepisují jen mladí, ale i lidé středního věku – typicky po rozvodu, kdy například o nějaký majetek přišli a nic podobného už nechtějí zažít,“ potvrzuje Neubauer.

Kdy se vyřešení majetku hodí
Uzavřením sňatku automaticky vzniká společné vlastnictví manželů k majetku získanému za trvání manželství. Zjednodušeně tak všechno, co manželé během manželství získají s určitými výjimkami jako např. dědictví či dary) patří jim oběma. Jenže společné jsou nejen peníze, ale i dluhy. „Nastavit si manželský majetkový režim se proto vyplatí už před uzavřením sňatku,“ vysvětluje Neubauer.

Manželská, nebo předmanželská?
Řada snoubenců i manželů netuší, že předmanželská i manželská smlouva je totéž. „Jedná se o tu samou smlouvu, jen jedna je podepsána snoubenci před a druhá manžely až v průběhu manželství,“ vysvětluje Mgr. Neubauer.

Kdy se smlouva doporučuje:
◆ Jeden z manželů ví, že někde nebo někomu dluží např. před lety nezaplatil pokutu za jízdu načerno v MHD a penále nabíhá, apod.).
◆ Jeden začne v průběhu manželství podnikat a nechce riskovat, že v případě neúspěchu přijde jeho rodina nebo děti o střechu nad hlavou.
◆ Manželé si budou kupovat byt, ale jeden z nich má již něco naspořeno. A v případě rozvodu nechce, aby dělením napůl o investici přišel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.