Rádce Aha!: Nejlepší recepty na domácí zmrzliny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha!: Nejlepší recepty na domácí zmrzliny

...
... (iStock.com)

Věděli jste, že až 30 % nebalených zmrzlin je plných bakterií? Než dávat všanc své zažívání, vyrobte si zmrzlinu doma!

Salmonela, bakterie E. coli nebo enterokoky. Příklad takového nevábného mixu bakterií objevila při dosavadních letošních kontrolách Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) u 30 % nebalených zmrzlin. Zmíněné bakterie vám mohou způsobit zažívací problémy a střevní potíže. U ledů do nápojů to bylo dokonce 43 %! „Důvodem je zanedbání u významné části provozovatelů elementární hygienické praxe, kdy rezignují na pravidelné čištění strojů na výrobu zmrzlin a zařízení na výrobu ledů do nápojů. Tato zařízení vyžadují pravidelnou, prakticky každodenní péči a dezinfekci tak, aby nemohlo docházet k přenosu bakteriální kontaminace,“ vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Typickou příčinou u točených zmrzlin je, že provozovatel na konci dne zmrzlinu nelikviduje, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět.

Domácí, lahodné a bez zmrzlinového stroje!
Vanilková

Potřebujete: ✔ 1 plechovku salka ✔ 200 ml smetany ke šlehání (30%) ✔ vanilkový lusk
Postup: V jedné míse našlehejte salko. V druhé míse vyšlehejte šlehačku z vychlazené smetany. Vanilkový lusk rozkrojte podélně napůl a vyškrábněte z něj vanilková semínka. Do vyšlehaného salka postupně přimíchejte šlehačku a vanilkový lusk. Hotovou směs vlijte do plastové misky s uzavíratelným víkem a dejte na cca 3 hodiny do mrazáku.

Jahodovo-jogurtová
Potřebujete: ✔ 500 g čerstvých jahod ✔ 250 g bílého jogurtu ✔ 100 ml smetany ke šlehání (30%) ✔ 1 lžíci medu
Postup: Z vychlazené smetany vyšlehejte šlehačku. V mixéru rozmixujte jahody, jogurt a med. Jahodovou směs pozvolna zapracujte do šlehačky a přendejte do plastové misky s uzavíratelným víkem a dejte na cca 3 hodiny do mrazáku.

Borůvková
Potřebujete: ✔ 500 g mražených borůvek ✔ 200 ml smetany ke šlehání ✔ 1 dl vodky
Postup: Z vychlazené smetany vyšlehejte šlehačku. Mražené borůvky rozmixujte dohladka a přimíchejte vodku (aby si zmrzlina udržela krémovou konzistenci a nedělaly se v ní ledové krystalky). Postupně promíchejte se šlehačkou a v uzavíratelné krabičce dejte alespoň na hodinu do mrazáku.

Když si budete kupovat nebalenou...
Na co si dát pozor? ● Zmrzlina by neměla být rozteklá (teplota zmrzliny by měla být okolo –14 °C). ● Obsluha by měla používat k úchopu kornoutku ochranné pomůcky (například rukavice).
● Všímejte si, kterou rukou obsluha servíruje zmrzlinu a kterou bere peníze.
● Jak box, kde jsou zmrzliny, tak i okolí, kde jsou pomůcky k nabírání, musí být čisté.
● Ideální je, pokud jsou kopečkové zmrzliny oddělené v samostatných boxech. Pokud jsou pohromadě, při každém otevření boxu dojde ke zvýšení teploty, čímž se stávají náchylnější k tvorbě mikroorganismů.
● Pokud používá provozovatel klasický porcovač na zmrzlinu (naběračku), sklenice s vodou, v níž naběračku oplachuje, by měla být čistá. Vodu by měl vyměňovat jednou za hodinu a naběračku po použití očištěnou odkládat na suché a čisté místo. Pokud je naběračka celou provozní dobu namočená ve vodě, nic nebrání tvorbě bakterií, kontaminaci zmrzliny a ohrožení zákazníka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.