To byste do Jakeše neřekli: Běhal proti Zátopkovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

To byste do Jakeše neřekli: Běhal proti Zátopkovi!

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš (profimedia)

Zřejmě těžko byste hledali v Česku místo s větší koncentrací lidí s příjmením Jakeš. Jihočeský Brloh leží přes dvě hodiny jízdy autem z Prahy a před skoro 98 lety se tu narodil Milouš Jakeš (†97). Aha! se podívalo na místo, které by mohlo být posledním odpočinkem bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ.

Je to už dvanáct dní, co zemřel jeden ze symbolů normalizace a konce komunistické diktatury v Československu. Jakeš se narodil v srpnu 1922 v obci Brloh, přesněji v osadě České Chalupy na Českokrumlovsku. V obci, která se na svém webu prezentuje jako „místo, kde by chtěl žít každý. Ale málokomu se to povede“, žila celá jeho rodina a budoucí generální tajemník Jakeš tam absolvoval měšťanku. To ale obec ani řádkou nezmiňuje...

Chybí jméno sestry

A zdá se, že i Jakeš na svou rodnou vísku zanevřel. Aspoň Brložští si nevybavují, že by k nim jezdíval, třeba na Dušičky. Jak totiž reportér Aha! spočítal, na tamním hřbitově na okraji vesnice je celkem 14 hrobů nesoucích příjmení Jakeš. Jméno jeho sestry Libuše, která zemřela v útlém dětském věku a která tu prý byla pohřbena, ale na žádném náhrobku není. A přehled neměli ani místní. „Vím jenom, že odtud pocházeli, ale kde mají hrobku, to nevím,“ řekla Aha! paní Marie (69).

Ukázka z projevu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku. Video zde:

Video se připravuje ...

Chtěl být rozprášen

Před časem vznikl o tehdejším generálním tajemníkovi dokumentární film. Režisér Pavel Křemen se snažil jít po stopách Jakešova života, tedy od jeho mládí až po současnost. „Všechno končí smrtí. Zůstane ze mne urna s popelem, než ho někde rozpráší. Tím to pro mě hasne,“ prohlásil v dokumentu Jakeš. Jestli se tak stane, zatím zůstává ve hvězdách. Jak už totiž Aha! informovalo, rodina se jeho ostatky zdráhá zatím uložit do hrobu. „Zatím ho nikam neuloží, jelikož se bojí možných vandalů,“ prozradil dobře obeznámený zdroj.

Byl ze šesti dětí

Jakeš měl pět sourozenců. Sestra podlehla v dětském věku zápalu plic. Když v roce 1941 zemřela matka, staral se otec ještě o dva nejmladší Jakešovy sourozence. Milouš už byl ovšem ve Zlíně, kde po vyučení absolvoval večerní průmyslovku. Otec musel navíc odejít z Brlohu a vazby s Pošumavím se zpřetrhaly.

Desátý aneb Jak jsem běžel se Zátopkem

Než v dvaapadesátém roce odešel budovat kariéru do Prahy, dlouhá léta Milouš Jakeš (†97) působil ve Zlíně.

„Ve Zlíně byl pestrý život. Sportovali jsme, hráli fotbalové turnaje, table tenis,“ vzpomínal Jakeš v roce 2014 pro Reflex a dodal, že měl také možnost změřit své síly s pozdějším čtyřnásobným olympionikem Emilem Zátopkem (†78). „Všichni jsme také museli nastoupit k běhu Zlínem. Vyhrál Zátopek. Já jsem doběhl desátý,“ doplnil Jakeš. Nutno dodat, že také Zátopek byl do běhání jaksi přinucen. Stalo se tak v roce 1941. „Jednoho dne ukázal závodní trenér, který byl mimochodem velmi přísný, na čtyři chlapce včetně mě a řekl, že půjdeme na běžecké závody. Protestoval jsem, že jsem moc slabý a nemám na běhání kondičku, ale trenér mě poslal na prohlídku a doktor řekl, že jsem naprosto zdravý. A tak jsem musel závodit. Když jsem se rozběhl, cítil jsem, že chci vyhrát, ale skončil jsem až druhý. A tak to celé začalo,“ vzpomínala později běžecká legenda.

Jakeš na oslavách 1. máje: K převratu nemělo dojít. Byli jsme dál, než jsme dnes

Video se připravuje ...



Přečtěte si
st.rec
20. 7. 2020 • 11:18

Kterápak dakun tohle zase psala? Fakt nevím jestli existuje jméno Milouš a za druhé, vzpomínal E.Zátopek nebo vzpomínala ten 4x zlatý olympionik? Doporučuji studovat znova třetí třídu základní školy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.