Tajemství posledních dnů Jakeše (†97): Umřel jako kůl v plotě... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tajemství posledních dnů Jakeše (†97): Umřel jako kůl v plotě...

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš  (Archiv Blesku)

Závěr svého života strávil poslední generální tajemník ÚV KSČ v úplné izolaci. S tou byl ostatně Milouš Jakeš († 97) už tak nějak obeznámený...

V roce 2014 přišel o milovanou ženu, pár let nato i o vilu na Hanspaulce, kde Jakeš s Květenou dlouhá léta bydleli. Jeho synové Miloš a Lubomír totiž dům za 45 milionů prodali a otce přestěhovali do bytu v Dejvicích. A ještě než ho umístili do Domova Vlčí mák v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde minulý týden zemřel, příbuzní zajistili, aby kontakt s vnějším světem žádný neměl!

Zájem ho těšil

„Sebrali mu telefon a byl zcela odřízlý,“ prozradil zdroj Aha!. Jakeš byl totiž na svá léta stále čiperný a rád se bavil s lidmi. Ochotně rozdával rozhovory i médiím, protože tak prý mohl dál předávat své světonázory. „Zájem ho spíše těšil,“ tvrdí také historik Michal Macháček, který se s Jakešem osobně znal. Jenže to rodinu spíše děsilo. A že pak zůstal jako onen pověstný kůl v plotě, jak se označil už v legendárním projevu v Červeném Hrádku? „Velmi jej to trápilo,“ dodal zdroj.

Jakeš pohřbil manželku Květenu! Byli jsme na obřadu!

Video se připravuje ...

Sám i na pokoji

Jak také zjistilo Aha!, pobyt v domově pro válečné veterány, kde měl díky svým konexím mít Jakeš nadstandardní pokoj, nebyl úplně bezproblémový. Kvůli pozitivnímu testu na koronovirus u jedné z pracovnic domova ho museli umístit do karantény. A ačkoliv obýval nadstandardní pokoj, 24hodinovou péči mu už blízcí nezajistili. „To, že zemřel, pak zjistili až po pár hodinách,“ dodal zdroj Aha!. V úplné tichosti se s ním pak rodina rozloučila v úterý v pražském Krematoriu Motol.

Soudruzi se probrali

Zatímco v úterý na smrt Jakeše reagovala KSČM jen dvěma větama, teprve včera se na webu komunistů objevilo podstatně obsáhlejší prohlášení. To popisuje životní začátky budoucího i bývalého generálního tajemníka, čím se jeho názory formovaly a končí konstatováním, že po převratu se Jakeš stal obětí antikomuistické represe. „Miloš Jakeš vynikal čestností, poctivostí, pracovitostí a odvahou, se kterou hájil své přesvědčení komunisty a zastánce sociální spravedlnosti a překonání kapitalismu u nás i ve světě. Čest jeho památce!“ končí prohlášení.

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.