Útok na Mistra: Jakeš odtajnil fakta o Gottovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Útok na Mistra: Jakeš odtajnil fakta o Gottovi!

Osudem těžce zkoušený zpěvák bude muset zase čelit narážkám.
Osudem těžce zkoušený zpěvák bude muset zase čelit narážkám. (Foto Aha! – profimedia.cz, archiv K. Gotta, ara)

Opět se bude propírat dávná minulost. Nemocný Karel Gott (76) se stal terčem spisovatele a fotografa Jiřího Zídka (48). Ten kvůli detailům podpisu Anticharty dokonce oslovil komunistického pohlavára Miloše Jakeše (93).

Zídek už loni šokoval knihou Bídníci.cz, kde se obul do českých poválečných dějin. Nyní ve volném pokračování s podtitulem Ta naše písnička česká přitvrdil. „Počítám s tím, že kniha vzbudí kontroverzi,“ říká Zídek.

„Nejde mi ale o lacinou senzaci, spíš o možná mnohdy krutou upřímnost. Pravda někdy bolí, ale nic očistnějšího ještě nikdo nevymyslel,“ tvrdí autor. Hodlá pranýřovat Gotta za to, že před 39 lety přečetl na shromáždění zpěváků a hudebníků Antichartu. Nebere ohled na to, že zpěvák momentálně svádí největší boj svého života – s rakovinou mízních uzlin!

Prozíravý Jakeš?

Při psaní se Zídek nerozpakoval ani navštívit bývalého generálního tajemníka komunistické strany, která to všechno zpunktoval. „Vůbec neměl problém zavzpomínat, je naprosto v obraze,“ prohlašuje Zídek o Jakešovi! Dodnes prý pečlivě schovává všechny písemnosti, které od současných celebrit obdržel, když byl ještě ve vysoké stranické funkci...

Vynucený sex

„Popularita není jen otázkou talentu a určitě není zadarmo. Tohle byla jen další splátka. Sešli se ve jménu socialismu a míru, za ještě krásnější písně a melodie,“ obouvá se v knize Zídek nejen do Gotta, ale i dalších známých umělců. S rozkoší líčí okamžiky, na které by nejraději zapomněli. „Celé se to podobá přátelsky vynucenému sexu. Něco za něco. V zábavním průmyslu nic neobvyklého,“ reje vesele dál do slavných.

Bídníci. cz aneb Ta naše písnička česká 

Je počátek roku 1977... Druhé kolo (podepisování Anticharty) se odehrává 4. února v pražském Divadle hudby. Tentokrát jsou na řadě zpěváci a zpěvačky. Písnička je stále stejná, od Národního divadla (28. 1.) se ani trochu nezměnila. „Patřím mezi ty a není jich v tomto sále málo, kteří raději zpívají, než mluví. Jsou však chvíle a situace, kdy pouze zpívat nestačí,“ jako první dostal slovo Karel Gott. Slova nevycházející z nitra, slova napsaná na papíru, která je třeba přečíst. „A bude-li dostatek pohody a klidu, nenarušovaného osočováním, pomluvami a nenávistí, pak bude možno hodně zpívat a méně mluvit,“ uzavírá Gott.

Antichartu četl i Štaidl!

Anticharta byla podpisová kampaň významných osobností naší kultury odsuzující prohlášení Charty 77. Na 28. ledna 1977 byli do Národního divadla pozváni především herci. Na shromáždění Jiřina Švorcová (†83) přečetla provolání československých výborů uměleckých svazů Za nové tvůrčí činy ve jménu socialismu a míru, které vyjadřovalo loajalitu komunistickému režimu. Podobné shromáždění bylo 4. února 1977 v Divadle hudby, kde se sešli zpěváci a hudebníci. Prohlášení četl nejen Karel Gott, ale také např. Ladislav Štaidl (70).



Přečtěte si
hejpockej
16. 10. 2016 • 04:21

No a co jako meli delat? Zalezt do ustrani a dopadnout jak Kubisova? No to by nam teda ohromne pomohlo. To by bylo veselo, ze? Zivot za komacu by byl pak uzasnej a zabavnej, ze? Bez Gotta, Mensika, Stajda, atd. Vsichni povinne trpet, jiste, tak je to spravny. Nezpivat a nehrat. Jen doma truchlit a bojkotovat. Pekne dekuju! Tak takovej zivot se strcte nekam! Oni vedeli, ze jejich podporu narod potrebuje, proto podepsali, protoze bez nich by nas narod byl v prd**li.

wanaxa
28. 8. 2016 • 10:45

Fuj, ty jsi ale hnusná zrůda.

xcarodejka
21. 2. 2016 • 11:17

Opakovaný slavicí úspěch jaksi napovídá, že nám Gottové asi i postačují. Většina občanů nedosáhla / ještě ani dnes/ k e Karlu Krylovi. Pohodlý, unavený, povrchní, opatrnický a laxní přístup velké části občanů se odráží samozřejmě také v politice. některým to tak vyhovuje.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.