Předobraz Hrušínského (†73): Tohle je pravý doktor Skružný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Předobraz Hrušínského (†73): Tohle je pravý doktor Skružný

Rudolf Hrušínský a Jan Hartl ve filmu Vesničko má středisková
Rudolf Hrušínský a Jan Hartl ve filmu Vesničko má středisková (Foto: archiv ČT a Blesku)

„Jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš!“ Snad každý zná postavu MUDr. Karla Skružného v podání Rudolfa Hrušínského nejstaršího (†73). Objevila se ve filmu Vesničko má středisková (1985) režiséra Jiřího Menzela a scenáristy Zdeňka Svěráka.

Málokdo však ví, že Svěrák svéráznou postavu napsal podle žijícího lékaře MUDr. Roberta Moudra (†66) z Nového Rychnova na Pelhřimovsku. „Panu Svěrákovi o mém tatínkovi tehdy vyprávěl zdejší zubař doktor Jindřich Štolfa a hostinský z nedaleké Vyskytné Josef Matějka,“ prozradil Aha! syn Vratislav Moudra (68). Ten stále žije ve vile, kde do roku 1981 tatínek ordinoval.

Opravdu se kochal

„Pane doktore, vy jste se zase kochal!“ prohlásil ve filmu nad havarovanou škodovkou zasněného lékaře řidič Karel Pávek v podání Mariána Labudy (†73). „Tak to v tom filmu skutečně sedělo,“ míní starostka Nového Rychnova Iva Reichová. „Můj taťka tehdy jezdil s náklaďákem v družstvu a nejednou ho tahal z příkopu,“ dodává starostka. Ta si ho, jako dvanáctileté děvče, pamatuje jako vysokého přísného pána.

Nesnášel simulanty

„Táta miloval poezii, dokonce na magnetofon si nahrával básně Antonína Sovy, které sám přednášel,“ říká syn Vratislav. „Kochal se tou krásnou krajinou Vysočiny neustále, i při jízdě autem,“ dodal syn zamyšleně. Do Nového Rychnova doktor Moudr přišel v roce 1947 po svém 1,5letém působení v pelhřimovské nemocnici. Místní ho měli rádi, přestože nesnášel simulanty. V čekárně dnes už zaniklého zdravotního střediska visela jeho fotografie až do roku 2010.

Ženský ho milovaly, on miloval pivo a karty

„Ženský po něm šly. Jedna za ním lezla po okapové rouře až do patra. Pak jí pomáhal dolů za pomoci přistaveného žebříku,“ vzpomínal syn. Podle jeho slov táta miloval pivo a v hospodě ve Vyskytné, kde měl druhou ordinaci, pravidelně hrál karty. Za pacientem však bez řečí šel třeba o půlnoci. „On v té hospodě občas i ordinoval. Byl obrovskou osobností, která už léčila jen svým příchodem k pacientovi,“ usmíval se Vratislav. Volba herce Hrušínského prý byla dokonalá.

Věčná památka na čele

„Já mám na pana doktora věčnou památku,“ ukazoval Aha! místostarosta Nového Rychnova Pavel Martínek jizvu na svém čele. „Nestačil jsem jako kluk zastavit na saních před zdí domu,“ pyšní se dodnes úspěšným zákrokem svého oblíbeného obvoďáka.

Otík by se divil: Takhle se změnila místa z Vesničky! A hrobník (26), co chce v práci umřít

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.