Andrej Hryc (70) o leukemii: BĚHEM 2 HODIN BOJ O ŽIVOT | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Andrej Hryc (70) o leukemii: BĚHEM 2 HODIN BOJ O ŽIVOT

Andrej Hryc
Andrej Hryc (Aha! – Martin Hykl, David Kundrát, Dalibor Puchta a TV Nova)

Drželi ho v izolaci, po negativních testech na koronavirus naštěstí Andrej Hryc (70) mohl zahájit chemoterapii a další léčbu spojenou s akutní leukemií. I tak je toho na něj moc. „Myslel jsem, že i já mám před sebou ještě nějaký čas. No uvidíme. Nejsem žádný srab,” říká na rovinu. V otevřeném rozhovoru pro Nový Čas popsal všechno, co má za sebou i před sebou.

Nejdřív věřil, že je jen lehce unavený. Manželka Veronika (69) ho ale donutila jít k lékaři a odběry krve pro Hryce nedopadly vůbec dobře. „Už když jsem četl ty výsledky, bylo mi jasné, že asi nejde o banalitu. Paľo Traubner mi říkal, že podobné výsledky měl on, když se rozhodli amputovat mu nohu,” říká slovenský herec. Hned je proto oskenoval a poslal docentovi Mistríkovi z hematologie v Petržalce. „Když se na to podíval, řekl mi: Andy, nedá se nic dělat, ale musíš přijít zítra ráno k nám. O sedmé už jsem byl v nemocnici. V 7.15 jsem už seděl před jeho ambulancí, dal znova udělat odběry a potom mi udělal punkci kostní dřeně ze zad. To je teda velmi nepříjemná věc. Velmi,” popsal garážmistr Bureš z Kamaráda do deště.

Bolestivá punkce
Tím to rozhodně nekončilo. Po ní mi řekl, abych šel domů, že až dá všechny výsledky do kupy, tak se ozve. O hodinu a půl mi zavolal, že má částečné výsledky z té punkcee a že mám okamžitě přijít na hospitalizaci. Ptal jsem se ho, co to je, a on, že ještě neví přesně a takové ty řeči okolo. Ja mu na to řekl – pověz mi to na rovinu, jak to je, je to leukemie? A on řekl – ano, dodal však, že je to ta mírnější forma leukemie, ale že je třeba po ní okamžitě vystartovat. No a od té doby sem tu,” vysvětlil Novému Času, jak se dostal do nemocnice. Přitom prý nikdy vážnější problémy neměl. „Je mi 70. Jelikož nevlastním žádný majetek, ani tu cukrovku nemám. Doktoři už roky pozorně sledují můj krevní tlak, který jsem zdědil po mamině. Ale ona se s ním díky MUDr. Belanovi dožila 87 let, takže jsem si myslel, že mám ještě před sebou nějaký čas,” dodává smutně. „No, uvidíme. Nejsem žádný srab. Věřím mým skvělým lékařům, odevzdal jsem se plně do jejich vůle,” uzavřel statečně Andrej.

Hercova dcera Wanda: Otec je bojovník! 
Rodina je mu největší oporou, i když jen na dálku. Dcera Wanda Adamik Hrycová (42) popsala, jak se snaží otce podporovat. „Otci diagnostikovali akutní myeloblastickou leukemii typu M0,“ potvrdila Wanda Hrycová deníku Aha! přesnou diagnózu jejího táty. „Dva týdny se cítil být unavený a trošku zpomalený, ale nepřipisoval tomu žádný velký význam. Později mu však otekla noha a následně ruka, a to ho už máma poslala k lékaři,“ popsala Wanda prvotní příznaky. Nato se v nemocnici rozjela série vyšetření, která zákeřnou nemoc odhalila. „Když přišly výsledky, okamžitě ho poslali do nemocnice,” svěřuje producentka. K hospitalizaci herce odvezla jeho manželka a od té chvíle s ním celá rodina smí jen telefonovat. Kvůli koronavirové pandemii jsou i ve slovenských nemocnicích zakázány návštěvy. „Otec je bojovník, v životě zažil mnohé těžké chvíle a nikdy se nevzdal,“ věří jeho dcera Wanda v brzké uzdravení.

O prvních příznacích
Nejdřív si Hryc nechtěl připustit, že něco není v pořádku, ale čím dál tím víc nebyl ve své kůži. „V jednu chvíli jsem zjistil, že doma tak nějak polehávám, pospávám. Něco, co jsem nikdy v živote nedělal,” popsal s tím, že špatnou kondičku nejdřív připisoval tomu, že nemůže chodit plavat jako obvykle. K tomu mu před dvěma týdny otekla zničehonic noha, potom pravá ruka v zápěstí. „A to už nebylo nic příjemného, tak jsem šel k mému geriatrovi Petru Belanovi, který mi udělal všechny odběry, a o dvě hodiny mi náhle zavolal, že výsledky jsou velmi špatné. Tak zlé výsledky už prý dlouho neviděl...” svěřil se herec.

O chemoterapiích
Hned, jak lékaři zjistili pravou příčinu problémů, herce hospitalizovali a začali s náročnými chemoterapiemi. „Dnes je neděle, čtvrtý den. Zatím se s mojí chemoškou navzájem opatrně tolerujeme. Ale nekřič hop, dokud si nepřeskočil. Kdyby mě pustili, šel bych na malé pivo do Funusu. Ale chemoterapie trvá sedm dní. Zatím to je juchuchú, ale zítra můžu bolestí škrábat po stěně. Takže to nechci zakřiknout, držte mi palce...” popsal Hryc otevřeně.

O hospitalizac
i Už tak těžkou situaci slavnému pacinetovi zkomplikoval koronavirus. Jednak kvůli úbytku dárců nemají lékaři pro herce s tak vzácnou krevní skupinou dost krve, a přitom mu jí mění každý den, jednak musel do izolace. „Musel jsem absolvovat proceduru přes koronavirus. Jak kdyby jsem byl pozitivní. Takže mi udělali stěry a musel jsem čekat na výsledky jako každý jiný. Nemohli mi nic udělat, pokud nevěděli, jestli nejsem koronapozitivní. Byl jsem na izolaci. Ve středu ráno po negativním výsledku testu začala tahle mašinerie. Udělali mi všechna potřebná vyšetření. A ve čtvrtek ráno začali doktoři s chemoterapií, 24 hodin denně, sedm dní,” popsal.

O oznámení rodině
To nejtěžší ale teprve přišlo – Hryc to musel oznámit nic netušící rodině. „No nic, zavolal jsem jim a řekl jsem jim, že mám leukemii. Co k tomu víc říct. Ale je o dost jednodušší říct manželce a dceři, že mám leukemii, než to, že se mi zabil syn,” říká na rovinu. „Manželka to vzala velmi emotivně. Je mi líto, že jsem ji v této chvíli nechal o samotě. Bohužel, jiné řešení neexistuje. Vnuci to ještě moc nechápou a i při koroně jsem už velmi dávno měl šanci smysluplně si popovídat s dcerou,” uzavřel.

Na video s Andrejem Hrycem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.