Smrt Evy Pilarové (†80): Film jako pocta? Strašná urážka celého života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt Evy Pilarové (†80): Film jako pocta? Strašná urážka celého života!

Eva Pilarová ve snímku Ach, ta láska nebeská
Eva Pilarová ve snímku Ach, ta láska nebeská (Klára Cvrčková)

Ten projekt je asi prokletý. Měl to být dárek Evě Pilarové (†80) k osmdesátinám. Ty slavila loni v srpnu, takže by se dalo očekávat, že točit se bude s předstihem. Nestalo se. Na obrazovce měl být film Ach, ta láska nebeská 5. ledna. Pak ho odložili na 28. března, na Den učitelů. Není známo proč, Eva byla zpěvačka...

Když v sobotu v Domově svatého Karla Boromejského v sobotu zemřela, Česká televize snímek operativně nasadila hned týž den. S nadějí se dívalo 898 000 lidí. Měli Evu rádi, těšili se, že si ji připomenou, zavzpomínají.

Reakce zklamání

O to větší a propastnější bylo zklamání. „Proboha, co vám paní Pilarová udělala, tohle bylo něco děsného. A v popisu k pořadu...které tímto vzdávají holt dámě... Není každému dáno vzdát hold a vy jste to holt pohnojili,“ zněla unisono vyjádření diváků. Noblesní Eva, byť už se zřetelnými znaky únavy a nemoci, nestačila zachránit plytkou podívanou.

Proč byl nahý?

Diváci, kteří ji znají z filmů našich oscarových tvůrců Miloše Formana (†86) a Jiří Menzela (82) či Jána Roháče (†54) zírali s otevřenou pusou. Hvězdné obsazení v podobě Rudolfa Hrušínského, Reginy Rázlové, Jarky Obermaierové, Haliny Pawlowské, Vojty Dyka, Moniky Absolonové a dalších nějak nemělo co hrát. Jiří Langmajer před kamerou z nejasného důvodu exhiboval nahý.

Naštěstí to neviděl

Ještě ke všemu občas ve filmu panoval nesoulad zvuku a obrazu. Dílo zkázy, ne oslavy. Oblíbená Pilarka nebyla uctěna, ale zneuctěna. Ještě že byl manžel Jan Kolomazník (67) žalem z odchodu milované ženy tak zničený, že šel raději spát.

Eva to nekazila

„Eva byla do poslední chvíle našeho natáčení plná humoru a síly. Samozřejmě jí nebylo úplně dobře, ale ta její pověstná energie a klidná síla tam s námi byla, kdykoli se objevila na place. Všechno ztichlo a přišla dáma. Bylo úžasné vidět, jak si jí všichni váží až do poslední paní uklízečky,“ řekl režisér filmu Jakub Wehrenberg.

Reakce na nepovedený film

Michal Trachta: „ Proboha, co vám paní Pilarová udělala, tohle bylo něco děsného. A v popisu k pořadu „...které tímto vzdávají holt dámě...“. Není každému dáno vzdát hold a vy jste to holt pohnojili.“

Lenka Bělková: „Dobrý večer, film jsem musela vypnout. Takovou hrůzu už jsem dlouho neviděla!! K uctění někoho tak výjimečného, jako byla Eva Pilarová, jste měli dát něco na úrovni!!! Cokoli jiného!! Tohle je spíš urážka!!!“ 

Jana Slámová: „Něco neskutečného, nasadit k poctě Evy Pilarové takovou s prominutím s..u. To není jiný materiál, který jste mohli nasadit k uctění její památky, málo toho natočila?? Styďte se.“

Tipy na povedené filmy aneb Radši si pusťte toto!

1964 Kdyby tisíc klarinetů

1968 Zločin v šantánu Roli zpěvačky Clary jí napsali na tělo.

1971 Lásky Emannuela Přibyla

Geniální umělkyně odešla smířená: Před smrtí se vyzpovídala! 

Měla ještě spoustu plánů. Eva Pilarová (†80) chtěla především koncertem s mladými kolegy oslavit pěvecké šedesátiny. Musela se svých snů kvůli nemocným ledvinám vzdát. Přijala svůj osud statečně. Jako věřící se vyzpovídala.

Domluvila si s knězem Mariánem Pospěchou, který za ní přijel až z Ostravy, že jí uspořádá zádušní mši. Probrala s ním všechny poslední věci člověka. Nehořekovala, přijala svůj osud statečně jako lvice, v jejímž znamení se narodila. Když v sobotu podlehla selhání ledvin, držel ji její muž Jan Kolomazník (67) v náručí. „Byla to největší láska mého života,“ přiznal pohnutě. Loni oslavili 35 společných let. Vždycky si byli oporou. I Jan v minulosti stonal, měl potíže se slinivkou. Eva kvůli němu napsala zdravou kuchařku, kde byly dietní, ale chutné recepty. Pak ho potrápila kyčel. To tady Pilarka taky byla pro něj.

Do rakvě jí dal zlaté šaty

V neděli Jan navštívil pohřební ústav. „Do rakve jsem dal Evě její oblíbené zlaté šaty a boty. Odchází jako zpěvačka, kterou taky celý život byla,“ říká vdovec. Nechá ženu zpopelnit a pak musí čekat, až pominou zákazy kvůli koronaviru. Teprve potom se s oblíbenou Pilarkou budou moct lidé důstojně rozloučit. Pak bude pohřbena v rodném Brně.

Musí to říct mamince

Maminka Františka Bojanovská (104) o smrti jediné dcery ještě neví. Rodina to před ní nechce tajit, ale hledá vhodný okamžik. V Brně o ni pečuje Evina sestřenice, fotografka Helena Štefanová (76), která se se zpěvačkou kamarádí od útlého dětství. Určitě zvládne krutou pravdu říct přijatelným způsobem. Vzdor požehnanému věku ja paní Františka ještě čilá a sleduje dní kolem sebe, pouze jí už hůře slouží nohy.

Čtyřnásobná Slavice a vyznamenání od prezidenta

Nezpívala pro peníze ani pro ocenění, byl to její život. „Kdybych nemohla zpívat, nechci žít,“ přiznávala Eva Pilarová. Přesto se několika cen dočkala. V dobách své největší slávy získala 3 Zlaté slavíky a s odstupem v roce 2015 ještě čtvrtého, kterého jí předtím odepřeli. V roce 1962 skončila Eva sice na třetím místě, ale za dvěma muži, protože se tenkrát ještě nerozlišovaly kategorie. V ženách byla tedy jedničkou a Slavík jí po zásluze patřil. V roce 2009 obdržela Pilarka z rukou tehdejšího prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně. Uznání její téměř padesátileté pěvecké práce jí udělalo radost.

Její největší hity

Ach, ta láska nebeská

Rozhoupej zvony nad námi

Dám tisíc dukátů

Sekáči jdou Oliver Twist

Tam za vodou v rákosí

Dotýkat se hvězd

Jakpak je dnes u nás doma

Už nejsem dítě Rodeo

Hrom, aby do tě lásko

Já do hry dávám víc

Hey Paula

Další tváře TV Nova v ohrožení kvůli koronaviru! A kdy bude loučení s Evou Pilarovou?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
aveneta
16. 3. 2020 • 08:54

Někteří si představují pohřeb Pilarové jako Gotta....pravda letitá spěvačka s dobrým hlasem, ale situace se momentálně vyvinula jinak než to bylo u Gotta a to je pro množství lidí podstatnější. Kdo jí měl rád rozloučí se s ní ve své duši a to je podstatnější.

mbmb
16. 3. 2020 • 06:26

Naši nezaměstnaní herci berou peníze za úplně nic.Honorare by měli vrátit i s náklady za slataninu kterou dovolí ráda ČT pustit do sveta

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.