Odešla zpěvačka Eva Pilarová (†80): NEBUDE MÍT ANI POHŘEB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odešla zpěvačka Eva Pilarová (†80): NEBUDE MÍT ANI POHŘEB!

Eva Pilarová ve snímku Ach, ta láska nebeská
Eva Pilarová ve snímku Ach, ta láska nebeská (Klára Cvrčková)

O smrti nemluvila, ale byla s ní smířená. Eva Pilarová (†80), která v sobotu nad ránem zemřela, s knězem dokonce dopředu domluvila zádušní mši. Žádná ale kvůli koronaviru nebude. Kvůli stavu nouze se lidé se zpěvačkou nemohou rozloučit.

Eva byla posledních pět týdnů v péči boromejek v Domově svatého Karla Boromejského v pražských Řepích. Obětavé sestry tišily bolesti, které jí působily selhávající ledviny. Žalem zdrcený manžel Jan Kolomazník (67) se ženou v její poslední chvíli. Držel ji v náručí. O obřadu má jasno.

Poslední přání

„Náš známý kněz z Ostravy Marián Pospěcha mši udělá v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, kam Evička chodila každý týden. Bylo to ostatně její poslední přání,“ vysvětlil Aha! Jan. Nechá ženu zpopelnit a bude čekat, až pomine nebezpečí epidemie a padnou vládou stanovené zákazy.

Film pro ni už neviděla

Eva se už nedočkala uvedení snímku Ach, ta láska nebeská..., který se točil loni na počest jejích osmdesátin. Televize ho původně plánovala na 28. března, ale uvedla ho aktuálně v den zpěvaččiny smrti v hlavním vysílacím čase. „Eva byla do poslední chvíle našeho natáčení plná humoru a síly. Samozřejmě jí nebylo úplně dobře, ale ta její pověstná energie a klidná síla tam s námi byla, kdykoli se objevila na place. Všechno ztichlo a přišla dáma. Bylo úžasné vidět, jak si jí všichni váží až do poslední paní uklízečky,“ řekl režisér filmu Jakub Wehrenberg.

Když nebudu moci zpívat, nechci žít!

Zpěv a muzika pro ni byly vším. Eva Pilarová byla na světě proto, aby rozdávala písně. „Říkala, že když nebude moct zpívat, nemá cenu žít,“ svěřil Nedělnímu Aha! manžel Jan Kolomazník (67). Jenže Evě to zpívalo do posledních chvil.

Nerouhala se. Byla slabá a unavená, protože jí selhávaly ledviny. Ale i tak strašně nemocná a jen v polosedě na posteli v Domově svatého Karla Boromejského dokázala zazpívat kus svého milovaného Montiho čardáše. Hlas Evě sloužil, i když tělo se už poroučelo.

Dar od Boha

Měla k dispozici tři a půl oktávy, neuvěřitelný hlasový rozsah. Byl to dar od Boha. Nemusela se nijak rozezpívávat. Nejraději na chalupě na Kokořínsku předváděla pro přátele tři tóny – vysoký, střední a nízký, a bylo vymalováno. Mohl začít koncert.

Zdrcení kolegové a kamarádi vzpomínají na geniální zpěvačku

Jiří Suchý (88), principál divadla Semafor:

„Eva překročila práh Semaforu v roce 1960 a okamžitě jsme věděli, mluvím za kapelníka Ferdinanda Havlíka, Jiřího Šlitra a za sebe, že je to velmi perspektivní děvče. Stala se z ní dokonalá jazzová zpěvačka, jakých dneska není mnoho. Měli jsme k sobě strašně blízko, protože jsme vyznávali stejnou muziku, a obdivovali jsme, jak ji Eva dokázala zvládnout. Několikrát odešla ze Semaforu a několikrát se do něho vrátila. Teď, jak vidím, už se do něj nevrátí.“

Monika Absolonová (43), zpěvačka:

„Z odchodu Evičky jsem opravdu smutná. Moc mě mrzí, že už se nepotkáme, a ještě víc, že jsi nestihla vidět film o Tobě, ze kterého ses tak radovala. Bylo mi ctí zazpívat Tvé písně a vůbec se s Tebou potkávat od roku 1993. Šťastný let do nebe, pozdravuj Káju a dotkněte se spolu hvězd a pěkně si zazpívejte. Upřímnou soustrast Honzovi a celé rodině.“

Štefan Margita (63), operní pěvec:

„Nečekali jsme, že v tomto složitém období přijde tahle smutná zpráva. S Hankou jsme měli Evu Pilarovou strašně rádi a moc si jí vážili.“

Celý článek najdete v tištěné verzi Nedělního Aha!

 



Přečtěte si
mbmb
15. 3. 2020 • 06:34

Od malička jsme ji měli rádi Co píseň to power a hit Navíc bez hvězdných manýrů,nepomlouvala kolegy a neměla ten život asi jednoduchý Evičko sbohem

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.