Zemřel František Budín (†95): Parťáka Felixe Holzmanna přežil o 17 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemřel František Budín (†95): Parťáka Felixe Holzmanna přežil o 17 let!

Se svým parťákem Felixem Holzmannem (†81) v památné scénce Na lavičce.
Se svým parťákem Felixem Holzmannem (†81) v památné scénce Na lavičce. (Foto: Archiv ČT - Jiřina Cinybulková)

Už jsou zase spolu na lavičce! Necelých 18 let po smrti komika Felixe Holzmanna (†81) za ním odešel i jeho parťák a skvělý nahrávač František Budín (†95). Do povědomí diváků se oba zapsali hlavně skvělými scénkami jako V restauraci, Ukulele nebo právě Na lavičce.

Franta Univerzál, jak mu přezdívali, se s Holzmannem setkal v 60. letech v Litoměřicích, kde spolu také začali vystupovat. V následujících letech se dokonce několikrát představili i v německé televizi.

Stojka na židli
„František Budín mimo vystupování s Felixem Holzmannem moderoval mnoho pořadů, dělal velký počet vystoupení pro děti, uskutečnil mnoho kouzelnických vystoupení. Hluboce jsem smekal pomyslný klobouk, když předváděl po své šedesátce stojku na židli. Nedovedu si představit, že bych ji teď také dělal,“ zavzpomínal na něho producent Zdeněk Kymlička, který oznámil jeho smrt.

Vzkaz do nebe
Budína považoval za velkého optimistu, který byl vždy veselý a plný elánu. „Vzpomínám na naše setkávání na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem. On tam chodil na procházky a já tudy jezdil domů. Vždy jsem zastavil a prohodili jsme spolu pár slov. Františku, ať tam nahoře jdou kšefty,“ napsal v nekrologu Kymlička.

Pracoval na dráze
Budín byl sice komikem, ale v produktivním věku k tomu chodil denně do práce. V civilním životě byl zaměstnancem Československých státních drah.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.