Tajemství TV hitu Marie Terezie: Nečekaný zvrat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tajemství TV hitu Marie Terezie: Nečekaný zvrat!

Zuzana Stivínová, Vojtěch Kotek a Stefanie Reinspergerová v nových dílech Marie Terezie.
Zuzana Stivínová, Vojtěch Kotek a Stefanie Reinspergerová v nových dílech Marie Terezie. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, ČT )

V prvních dvou dílech propůjčila svůj hlas Marii Terezii. A v pokračování úspěšné historické minisérie ČT se Berenika Kohoutová (28) objevila na obrazovce jako Madame de Pompadour, milenka francouzského krále Ludvíka XV. V jednom díle se tak objevily vlastně hned dvě Marie Terezie!

Původní představitelku rakouské arcivévodkyně Marii Luisu Stockingerovou (27), kterou namluvila do češtiny právě Kohoutová, totiž vystřídala Stefanie Reinspergerová (31). A tu dabuje Martina Šťastná (43), takže Berenika byla volná jako herečka a režisér Robert Dornhelm (72) jí umožnil, aby se v historickém kostýmu a rokokové paruce blýskla na královském dvoře. Děj nových dvou částí se posouvá do let 1741 až 1745 čili do doby válek o rakouské dědictví. „I v nových dílech sice zůstávají stejné kostýmy či scenérie, vše ostatní je ale nové,“ tvrdí rumunsko-americký režisér Dornhelm. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Premiérový díl, který ČT vysílala na Nový rok, sledovalo přes půldruhého milionu diváků. Další část můžete vidět na ČT1 už tuto neděli ve 20 hodin.

Nahá císařovna

Stefanie Reinspergerová, jež v roli Marie Terezie vystřídala křehkou Marii-Luisu Stockingerovou, není v Česku úplně neznámá. „Můj nejoblíbenější divadelní režisér je Dušan Pařízek, se kterým jsem pracovala na několika hrách, které jsme hráli v Praze a Olomouci,“ prozradila rakouská herečka působící v německých divadlech. Na jevišti se dokonce musela i svlékat. Bylo to ve hře »Broken Jug« v Düsseldorfu, kde hrála Evu.

Nové tváře

V dalších dílech se nově objevila Lenka Vlasáková(47), která si zahrála po boku Táni Pauhofové (36) chůvu potomků Marie Terezie, či Jenovéfa Boková (27). Ta si střihla milenku Františka Štěpána, kterého opět hraje Vojta Kotek (31). „V nových dílech František Štěpán dostává větší prostor, přestává být pouze manželem, stává se z něj důležitý hráč v politické šachové partii, kde konečně ukazuje své schopnosti, a přestává být mužem ve stínu.“ prozradil herec.

Legenda jménem Trenck

V pokračování hraje důležitou roli také postava barona Trencka, kterého ztvárnil rakouský herec Philipp Hochmair (46). Krvelačný velitel pandurů ve službách císařovny Marie Terezie a legendami opředený vězeň na Špilberku, který se na sklonku života kál ze svých hříchů v klášteře, je pohřben v Kapucínské hrobce v Brně. Jeho mumifikované tělo můžete vidět v prosklené rakvi. Podle Trencka je dnes pojmenováno chorvatské brandy či pivo.

Veselá vdova Stivínová

Z minulých dílů zůstala například Zuzana Stivínová (46) jako matka Marie Terezie. Tentokrát se jí nahaté scény vyhnuly. A také už není její královna vylíčena jen jako alkoholička, ale také jako velká milovnice francouzského divadla nebo schopná intrikánka. „Jsem taková veselá vdova, která může manipulovat s dcerami,“ říká o své roli herečka. 

Zazvonil zvonec

„Obvykle nerad s něčím pokračuji, ale když přišla příležitost opět točit Marii Terezii, souhlasil jsem,“ prohlásil režisér Robert Dornhelm. Přestože se jeho minisérie může chlubit milionovou sledovaností, další příležitost už nejspíš nedostane. Česká televize se totiž rozhodla, že původně zamýšlený pátý a šestý díl už natáčet nebude. Z nedostatku finančních prostředků.

Zajímavosti

• 3. díl byl nejsledovanějším pořadem novoročního večera a také celého prvního dne roku 2020.

• V nejnáročnější natáčecí den se sešlo na place 260 komparzistů, 22 herců a 20 tanečníků.

• Mezi natáčecí lokace patřil kromě zámku ve Valticích či v Kroměříži také Trojský zámek v Praze, Invalidovna či pražská Loreta.

Milionová sledovanost

Leden 2018 Marie Terezie – premiéra 1. části  2 037 000 diváků

Marie Terezie – premiéra 2. části  2 160 000 diváků

Prosinec 2019 Marie Terezie – repríza 1. části  1 082 000 diváků

Marie Terezie – repríza 2. části  1 233 000 diváků

Leden 2020 Marie Terezie – premiéra 3. části 1 516 000 diváků

Marie Terezie – premiéra 4. části 5. ledna (20.00, ČT1)

Marie Terezie 2 - trailer České televize

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.