Populární televizní série: Válka o pomník Marie Terezie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Populární televizní série: Válka o pomník Marie Terezie

Marie Terezie.
Marie Terezie. (Foto Aha! - Robert Klejch)

Triumfovala díky seriálu, teď vyhrála i boj o sochu! Nejprve se třetí díl seriálu o bývalé Habsburské panovnici Marii Terezii stal v Česku nejsledovanějším novoročním pořadem (1,5 mil. diváků), teď tahle postava budí vášně po celé Praze. A to v roce 2020! I přes vlnu odporu totiž bude mít v červnu 5,5 metrů vysoký pomník. Kvůli němu vytlačila na okraj hrdinu českého odboje, Václava Morávka.

Trochu to připomíná Kocourkov. Poblíž ulice Milady Horákové měl od roku 2008 skromný pomník odbojář Václav Morávek, kterého v roce 1942 zabilo v těchto místech gestapo. Když se zde stavěl tunel Blanka, byl pomník přestěhován do areálu vojenské posádky v Dejvicích. V říjnu 2014 však byl inovován a navrácen zpět. Navíc v červenci 2016 byl v renovovaných prostorech slavnostně otevřen Morávkův park.

Potlačovatelé svobody

Jenže velké patálie nadělala soutěž o sochu Marie Terezie, která má v parku stát. Ta běžela už od roku 2013 a nakonec ji vyhrála z 28 návrhů ten od sochaře Jana Kovaříka. Zastánci Morávka však proti tomu sepsali petici. „Jsme znepokojeni, že se pod Prašným mostem má stavět nový pomník rakouské panovnici Marii Terezii. Po roce 1989 vznikají pomníky cizím potlačovatelům svobody či prospěchářům, kteří za své služby cizím uchvatitelům přišli k ohromnému majetku,“ psalo se v ní.

Rozdělený park

Petici nikdo nevyslyšel. Už v květnu 2017 v parku městská část jen kousek od pomníku Morávka položila základní kámen pro sochu Marie Terezie. Park dokonce rozdělila. Jižní (větší) část nově přejmenovala na park Marie Terezie, titěrný cíp na severu za silnicí zůstal Morávka. „Oba parky dělí široká silnice,“ naznačil místostarosta pro kulturu Jan Lacina (STAN), že odbojáři nikterak netratili.

Za 3,6 milionu

Městská část zveřejnila, že socha Marie Terezie bude dokončena za šest měsíců. „Základová betonová deska bude instalována na jaře, aby byla zajištěna dlouhá doba zrání betonu před vlastním provedením sochy,“ informoval Aha! mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Sochař Jan Kovařík by měl sochu dotvářet ještě na místě na konci léta. Podle smlouvy vyjde na 3,6 milionů korun.

S místem nemá nic společného

Jeden z iniciátorů petice, spisovatel Jiří Padevět, se již se stavbou pomníku pro Marii Terezii zřejmě smířil, ale… „Jen mne mate fakt, že s tímto místem nemá, na rozdíl od Václava Morávka, žádnou spojitost. V každém případě si myslím, že Václav Morávek byl gentleman a podobné sousedství by mu nevadilo,“ řekl k prohře Padevět.

Kdo byla Marie Terezie?

Marie Terezie (1717 – 1780), z rodu Habsburků byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a také českou. Byla jedinou ženou na českém trůně. Za její vlády došlo k mnohým reformám státní správy, armády a školství. V Česku bývá vnímána jako kontroverzní královna, jelikož byly Země Koruny české správními reformami de facto zrušeny, vzdala se ve prospěch Pruska většiny území Slezska a vypověděla Židy z českých zemí, což vedlo k hospodářskému úpadku.

Kdo byli tzv. Tři králové?

Tři králové (celým názvem Svatí tři králové) byl krycí název daný gestapem zpravodajsko-sabotážní skupině Obrany národa (ON) tvořené pplk. Josefem Balabánem, pplk. Josefem Mašínem a št. kpt. Václavem Morávkem. Skupina se zaměřovala na sběr zpravodajských informací, přípravu a provádění sabotážních a diverzních akcí. Zároveň se podílela na udržování spojení s československou exilovou reprezentací.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.