Vila gangstera v plamenech: Kdo zapálil Krejčířův palác? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vila gangstera v plamenech: Kdo zapálil Krejčířův palác?

Radovan Krejčíř na Seychelách v roce 2005
Radovan Krejčíř na Seychelách v roce 2005 (David Malík)

 Léta neobývanou luxusní vilu uprchlého gangstera z Černošic Radovana Krejčíře (50) v noci na úterý zachvátily plameny. Předběžná škoda jde do desítek milionů korun a ve vzduchu visí i podezření, že požár někdo založil úmyslně.

Skoro devět hodin bojovalo s požárem vily, ze které Krejčíř roku 2005 vyklouzl policistům, osm jednotek hasičů. Požár zničil prakticky celou fortelnou střechu čtyřpatrového sídla. „Složení střešní konstrukce bylo velice pracně zpracované, a než jsme provedli prostup do střechy, tak se nám požár za hodinu rozšířil velice rychle,“ řekl Aha! velitel zásahu Martin Vondra. Hašení také komplikovalo umístění vily v prudkém svahu. „Neměli jsme žádný přístup pro výškovou techniku, takže jsme museli vše dělat ručně z nastavovacích žebříků a díky pohybu po střešní konstrukci,“ popsal Vondra.



Je to dílo žháře?

Podle vyšetřovatelů mohl požár vzniknout nedbalostí – opuštěnou vilu opakovaně navštěvují bezdomovci. V květnu 2017 si Krejčířovo sídlo skrz naskrz prošli také youtubeři, kteří se pak pochlubili videem na sociální síti. Pracuje se ale i s verzí, že byla podpálena záměrně. „Na místo byl přivolán pes speciálně vycvičený na vyhledávání urychlovačů hoření, ve spolupráci s hasičským vyšetřovatelem proběhne ohledání místa,“ dodala pro Aha! policejní mluvčí Marcela Pučelíková. Předběžná škoda byla nejdřív vyčíslena na 5 milionů, odpoledne se zvýšila na dvacet.


Ležák za 500 mega

Exekutoři se ale děsí, že škody budou daleko vyšší. To by totiž ještě více zkomplikovalo prodej vily, který má pokrýt část Krejčířových dluhů. Hodnota nemovitosti byla v minulosti odhadována na více než půl miliardy korun včetně obrovského pozemku. Ten má přes kolem dvou tisíc metrů čtverečních a jeho dnešní hodnota by mohla být až 19 milionů! „Na druhou stranu samotná demolice by šla do milionů. Navíc cenu snižuje také minulost Krejčíře,“ řekl Aha! Jan Martina z M&M Reality.

Sleva nepomohla
A nejen pověst bývalého pána domu, ale také současný stav objektu potenciální zájemce odrazuje. Nepomohlo ani, že vyvolávací cena oproti původní odhadované klesla desetinásobně – naposledy to bylo 49 milionů! „Nyní bude třeba provést nové místní šetření, stanovit nový znalecký posudek a poté tedy stanovit novou vyvolávací cenu objektu,“ sdělila Aha! mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová. V případě, že byla vila pojištěna, peníze z pojistky by připadly manželce Krejčíře Kateřině (45). Nemovitost je totiž psána na ni. Věřitelé by se k těmto penězům nedostali.

Příběh českého uprchlíka
V Česku Krejčíř platil za jednoho z nejbezohlednějších zločinců. Po útěku se skrýval na Seychelách, pak se přemístil do Jihoafrické republiky, kde navázal čilé styky s tamním podsvětím. V současnosti si odpykává v JAR 35 let vězení, mj. kvůli pokusu o vraždu, únosu a drogám. Českým úřadům si Krejčíř stěžuje, že podmínky ve vězení jsou nehumánní a chce domů. V ČR byl v nepřítomnosti odsouzen k 15letému vězení. Mimo jiné za podvody s akciemi, tunelování firem a přípravu vraždy celníka.

Nevkus a další poklady
Černošickou vilu se dvěma bazény, saunou, výtahem, garáží pro šest aut, venkovním sportovním hřištěm i akváriem pro žraloka se exekutoři snažili už třikrát prodat v dražbě. Nikdo se nepřihlásil. Před dvěma lety se však podařilo v aukci za 15,8 milionu vydražit menší z Krejčířových dvou vil v Černošicích. A nového majitele již dříve našel také palác podnikatele v luxusní čtvrti Johannesburgu. Ten měl třeba obrovskou koupelnu, ve které šlo pořádat taneční večírky, či tři garáže.

Vilu Radovana Krejčíře zasáhl v noci na 20. srpna 2019 požár:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
yarda
21. 8. 2019 • 13:45

Moje babička by asi řekla: "on u ten majetek Pán Bůh nepožehnal."

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.