Pošle smrt Kotka Cimrmany do záhuby? Nenávist kvůli penězům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pošle smrt Kotka Cimrmany do záhuby? Nenávist kvůli penězům!

Václav Kotek a Zdeněk Svěrák
Václav Kotek a Zdeněk Svěrák (Martin Přibyl)

V úterý se ve strašnickém krematoriu uskutečnilo poslední rozloučení s Václavem Kotkem (†66). Na pohřbu nemohli chybět členové Divadla Járy Cimrmana, které jeho smrt zasáhla nejen v soukromém ale také v pracovním životě.

Kotek, který nečekaně zemřel na následky pádu ze schodů ve svém domě na Karlštejně, byl klíčová osoba divadla, bez které bude jen těžko pokračovat. Působil nejen jako herec, ale zároveň jako mluvčí a manažer souboru. Dle týdeníku Sedmička byl jediným majitelem a jednatelem Divadelní agentruy ECHO, jež zastupovala Divadlo Járy Cimrmana. Zajišťoval výjezdní představení a uzavíral smlouvy, podle kterých inkasoval peníze – kromě jiného také za práva k Cimrmanovým hrám.

Otec mladého herce Vojty Kotka (31) měl také mnoho let rozepře se synem zesnulého Ladislava Smoljaka Filipem, který mu dokonce vyhrožoval žalobami. „Snažím se dosáhnout narovnání vztahů s agenturou ECHO, která dlouhodobě užívá práva Ladislava Smoljaka, včetně práv režiséra, a obchoduje s nimi bez mého souhlasu,“ řekl dle týdeníku Sedmička Filip Smoljak, který po smrti otce zdědil jednu osminu práv k inscenacím Divadla Járy Cimrmana.

„Žižkovské divadlo Járy Cimrmana si zprivatizovali Václav Kotek s Janou Rumlenovou pod ochranou bossů místního podsvětí. Dělají to zvláštně vypečeně, protože provozují divadlo v sále, který jim nepatří a za který obci nic neplatí. Václav Kotek také prodává přímo licence k užití majetkových autorských práv, které mu nepatří a bez vědomí jejich majitelů,“ napsal dle Sedmičky Smoljak.

A zatímco Zdeněk Svěrák (83) byl díky svému dlouholetému kamarádovi ušetřen drsných sporů, nyní po jeho smrti je to právě on, kdo bude muset zařít spor se Smoljakem. Dle týdeníku Sedmička se zatím neví, co bude s agenturou ECHO. Stejně tak Svěřák netuší, kdo převezme organizaci divadla, kdo bude řešit smlouvy a peníze.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.