Svěrák a Kotek v maléru? Začala válka o miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Svěrák a Kotek v maléru? Začala válka o miliony!

Smoljakův syn se pustil do bitvu o peníze.
Smoljakův syn se pustil do bitvu o peníze. (Foto ara)

Spor s Českým rozhlasem, Zdeňkem Svěrákem a Václavem Kotkem, odstartoval syn zesnulé legendy Ladislava Smoljaka. Filip Smoljak se pere o svá dědická práva a nařkl zmíněnou instituci z užití autorských práv bez souhlasu dědiců a dokonce přišel i s tím, že peníze místo dětí slavného herce měli shrábnout Svěrák s Kotkem.

Filip Smoljak rozjel nelítostnou válku poté, co se dozvěděl, že Český rozhlas prý užil autorská práva Ladislava Smojlaka, aniž by dostal souhlas od čtyř dědiců. Do běla ho vytočilo především to, že peníze za užití práv Český rozhlas dle informací vyplatil Zdeňku Svěrákovi a Václavu Kotkovi. „Český rozhlas tak učinil několikrát bez našeho souhlasu, tedy bez licenční smlouvy. Je to o to smutnější, že za užití majetkových autorských práv zaplatil někomu jinému než autorům. Občas se stává, že někdo něco užije bez souhlasu autora omylem nebo z nedbalosti, většinou se to ale nakonec vyřeší třeba dohodou o narovnání. V tomto případě to ale bude dost obtížné, protože poměrně vysoká částka byla vyplacena nesprávnému subjektu zcela záměrně a se zřetelnou snahou věc utajit…

Součástí smlouvy jsou práva k rozhlasovému vysílání a na základě této smlouvy Český rozhlas odvysílal v říjnu 2016 k padesátému výročí slavnostní divadelní představení Cimrmanovy hry Cimrman v říši hudby přímým přenosem hned na dvou stanicích, na Dvojce a na Radiožurnálu. To je samozřejmě velmi významné užití autorských práv. Rozhlas ovšem tvrdí, že šlo o jakési nedopatření, nebo spíš nedorozumění…

Jednat i za potomky Ladislava Smoljaka a ponechat si jejich peníze tedy rozhodně nemůže. Ze smlouvy s Českým rozhlasem není patrné, s jakou motivací tak agentura činila. Pokud se ale podíváme na celou smlouvu, zjistíme, že se v ní zavazuje k poskytnutí i dalších zajímavých služeb, které poskytnout nemohla. Pronajmout sál, v němž se představení konalo a který jí nepatří, prodat vstupenky na představení, které nepořádala, a tak dále. Je to zcela nevídaný smluvní závazek, který Český rozhlas bez váhání proplatil. A jenom za samotná práva agentura inkasovala 310 tisíc korun plus DPH. Za další služby dalších půl milionu plus DPH,“ tvrdí dle expres.cz pro info.cz Smoljakův syn.

Zatímco my hrajeme, Filip se soudí

„Co na to říká Zdeněk Svěrák, se lze dočíst v jednom z loňských čísel Respektu, kam Svěrák napsal článek Filipika. Doslova v něm píše: ‚Zatímco my hrajeme, Filip se soudí.‘ Skutečnost je ovšem taková, že zatímco dílo stvořili Smoljak–Svěrák, peníze inkasují Kotek–Svěrák. Nejvíc se mě ale dotklo nepravdivé tvrzení, že poškozuji práva svého otce, přestože si i vrabci na střeše cvrlikají, že je poškozuje právě Svěrákův agent… Nevěřím tomu, že si nezjistil, jak se věci ve skutečnosti mají a na čí straně je pravda,“ pověděl Smojlak.

Zůstal v tom sám

Velkou zajímavostí zůstává to, že problém má jen Filip Smoljak. Jeho sourozenci se s Českým rozhlasem totiž dohodli a celou věc nehodlají dál řešit. „Například moje mladší sestra žije dlouhodobě v Irsku a o celé kauze možná ani neví. Po Praze se ale pohybují velice podivní lidé, kteří tvrdí, že ji zastupují. Při tom je o nich známo, že zastupují především silné producenty nebo různé mocné agentury,“ dodal Filip.

Začátkem loňského roku u hradeckého krajského soudu neuspěl s žalobou o uznání režijní koncepce jako autorského díla.

Jak dnes vypadá Smoljakův mlýn na samotě u lesa?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.