Tajemství filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!: Sobota ten film zničil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Tajemství filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!: Sobota ten film zničil!

Prodavačka Blanka kouzlu Františka Koudelky nakonec neodolala.
Prodavačka Blanka kouzlu Františka Koudelky nakonec neodolala. (Aha! – Marek Pátek, Alexandr Malachovský, ara)

Mysleli jste, že nejúspěšnějším filmem z »dílny« Zdeňka Svěráka (75) a Ladislava Smoljaka (†79) byla komedie Marečku, podejte mi pero? Nebo snad na Samotě u lesa? Tak jste vedle!

Divácky nejúspěšnější je snímek Jáchyme, hoď ho stroje! Jenom v kinech ho shlédlo více než tři miliony diváků! Pojďme se podívat na největší zajímavosti tohoto filmu!

Koudelku měl hrát Krampol

Hned několik slavných herců usilovalo o roli automechanika Františka Koudelky. Konkurzu se zúčastnil například i Jiří Krampol (73) či Jan Hartl (59). Nakonec ji ale získal dost překvapivě Luděk Sobota (68). Autor scénáře Ladislav Smojlak to po samotném natáčení bral jako osudovou chybu.

„Po premiéře filmu, který měl obrovský úspěch, utrousil Smoljak větu: „Ty jsi nám ten film zničil.“ Trochu mě to teda zarazilo, ale asi si to jako scénárista představoval původně jinak. Já jsem z toho ale nic nedělal, protože úspěch filmu byl velký,“ přiznal nám Sobota.

„Prďola“ spáchal sebevraždu!

Prďola, výčepní Karel, kterého ztvárnil neznámý herec Karel Novák (†49) zemřel tragicky. Tři dny před svými padesátinami spáchal sebevraždu.

„Karel bohužel pil, rok od roku víc, což pohřbilo jeho první manželství s herečkou Jitkou Novákovou i další jeho vztahy. Tak se léčil. Vím, že i v Bohnicích. Když se jeho stav zlepšoval, povolili mu vycházku domů do Liberce. Už se ale bohužel nevrátil, vzal si život,“ uvedl režisér Ypsilonky Jan Schmidt (78).

První role Nárožného

Málokdo ví, že »Jáchym« byl filmovým debutem Petra Nárožného (73), který nezapomenutelně ztvárnil roli závodníka Stanislava Volejníka. Přestože měl ve scénáři jen pár skromných dialogů, z postavy byl přímo nadšený. Dobře si uvědomoval, jaká šance před ním stojí. Konečně mohl naplno předvést svůj komediální talent. S rolí si doslova vyhrál a neustále přinášel svoje tvůrčí nápady.

„Až s tím byl otravný,“ zavzpomínal se smíchem v jednom dokumentu Smoljak. „Ale dali jsme mu prostor a myslím si, že se to vyplatilo,“ dodal.

Nejlepší hlášky

„Řekněte mu, že tam budeme coby dup. Coby dup, coby dup, to je takový překladatelský oříšek.“

„Slezte z toho lustru, Donalde! Vidím vás!“

„Náš ústav se vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politování hodné nedopatření, ke kterému dochází maximálně jednou za deset let!“

„Kdepak jen ten prďola, co tady točí to pivo?“

„Vy nás ale zásobujete, pane Karfík.“

„STS Chvojkovice Brod - zřejmě slušnej oddíl.“

„A každému z nich jsem na tady tý točně říkal, neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš, ale je to marný je to marný.“

„Růže k lásce schůdeček, s úctou Béda Hudeček.“



Přečtěte si
miran71
9. 7. 2013 • 12:39

bernadette
6. 2. 2012 • 23:48

ale Hartla si v té roli dovedu představit docela živě.... a byl by perfektní!

salamandr1
6. 2. 2012 • 23:24

salamandr1
6. 2. 2012 • 23:24

Sobotu vůbec rád nemám, ale v této roli si neumím představit Krampola ani Hartla, ta byla jakoby šitá Sobotovi na míru... povedený film!!

settt
6. 2. 2012 • 22:30

tady se Smoljka se Svěrákem opravdu vyřádili...samej fór..a ne tuctovej...vše dotažený..sedí to maximálně... musela být úžasná atmosféra, když se to točilo..není lepšího herce než L.Soboty, kdo jinej by to lépe zahrál?? nikdo...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.