Co jste nevěděli o filmu Černí baroni: »Terazky« byl náladový! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Co jste nevěděli o filmu Černí baroni: »Terazky« byl náladový!

Pavel Landovský coby major Terazky ve filmu exceloval.
Pavel Landovský coby major Terazky ve filmu exceloval. (ČTK, ara)

Film Černí baroni se nezapomenutelně zapsal do české kinematografi e. Přesto, že ho různé televizní stanice reprízují několikrát do roka, stejně neodoláme a podíváme se na něj znovu. Od natáčení uplynulo přesně dvacet let, pojďte se s námi podívat na čtyři největší zajímavosti, které neměl nikdo vědět.

Mladá armáda? Omyl, veteráni!

Slavné příslušníky pomocného technického praporu, takzvané »petepáky«, ztvárnili herci, kteří vojenská léta už měli dávno za sebou! Jen namátkou – Borisi Rösnerovi, který si zahrál vojína Macháčka, bylo v době natáčení 41 let!

Ondřeji Vetchému (vojín Kefalín) 31 let, Vladimíru Javorskému (Jasánek)  30 let, Václavu Vydrovi (vojín Šternberk) 36 roků a Janu Krausovi (vojín Voňavka) 39 let! Málo platné, mladí herci tehdy nebyli, a tak filmaři sáhli raději po osvědčených a zkušených tvářích.

Rekordní výdělek

Na začátku devadesátých let, kdy se kina ve městech a na vesnicích hojně rušila a na filmy se v tehdejší konkurenci záplavy západních snímků na videu téměř nechodilo, zaznamenali Černí baroni nevídaný úspěch. V kinech je vidělo téměř jeden a půl milionů lidí. Rekordní byl i výdělek. Černí baroni vydělali skoro 27 milionů korun! V té době neuvěřitelný balík peněz!

Ze zámku bude luxusní hotel

Zámek Zelená Hora u Nepomuku, kde se film natáčel, dlouhá léta chátral a na jeho opravu a údržbu neměla obec peníze. Nakonec se stal malý zázrak a zámku se teď blýská na lepší časy. Památku zakoupila francouzská společnost, která má v plánu z něj do několika let vybudovat luxusní pětihvězdičkový hotel.

Tatam jsou stará kasárna a prasečí ráj, v budoucnu tu místo nich vyroste třeba fitness či stylová restaurace. A podle plánů Francouzů, kteří na rekonstrukci mají připraveno zhruba 700 milionů korun, nezůstane jen u hotelových služeb. Vzniknout by zde měl i pivovar.

Landovský řádil

Ve filmu oslavil herecký comeback Pavel Landovský (75), který žil několik let v emigraci a snímek Černí baroni byl jeho prvním počinem po roce 1989. Už tenkrát si s ním kolegové na place zažili perné chvilky. „Byl dost náladový. Někdy byl samá sranda, někdy bezdůvodně posílal všechny do pr… Štáb si s ním prožil perné chvíle.

Repliky si drmolil podle sebe, textu se často nedržel. A to víte, rád se mezi pauzami napil. Všichni mu to tolerovali, báli se mu něco říct. Ale ta volnost se nakonec vyplatila, jeho postava majora Terazky se stala nezapomenutelnou,“ práskl nám jeden z herců.

Miroslav Donutil (60) o poručíku Troníkovi:

„Na vojně jsem nikdy nebyl. Ale pravda je, že díky vyprávění mých spolužáků o jistém důstojníkovi a díky setkání s jedním naším tehdejším diplomatem, který šišlal, jako já později ve filmu, jsem spojením těchto dvou jedinců vytvořil poručíka Troníka.“

Nejlepší hlášky

„Čo bolo to bolo, terazky som majorom.“

...

„Veď oni tam normálne jebú!“

...

„Prečo má súdruh Žižka v ruke len takú vyrezávanú halúzku? Veď to něbol volajaký kapelmajster či farár. Dajtě mu do ruky aspoň lahký gulomet!“

...

„Kázeň musí byt! Tak je to správné!“

...

Poručík Troník: „Kontrolní otázka, soudruzi. Co udělá náš dobře známý samopal vzor 24, když ho ponecháme na větru a dešti? No?“

Vojín Vločka: „Zrezaví, ne, vole?“

Poručík Troník: Zrezaví? Správně. Ale co hlavně? No koroduje, vy tupci!“

...

„Jako polický pracovník s tím nemůžu souhlasit. Estráda, pokud bude optimistická, proč ne? Hudba, proč ne? Ale aby nám kvarteto tvořili tři faráři a jeden konzervatorista buržoázního původu, to kurva ani omylem!“



Přečtěte si
Thyronx
8. 6. 2013 • 16:57

To je úroveň české lúzy co? Já si o ní nedělal nikdy žádné iluze. Proletariát za totálu byl inteligentnější. Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

Thyronx
8. 6. 2013 • 16:53

sloužil jsem u PTP tehdy Silniční vojsko téměř 2 roky. Na rozdíl od PTP jsme včak nedostávali žádné peníze. Stavěli jsme pro důstojníky v ČB rodinné domky za bakšiš. Jo tam byla sebranka ... důstojníci SV vesměs přidělení k nám za trest, ale byli opravdu skvělí.

Thyronx
8. 6. 2013 • 16:50

Kéž byste alespoň tušili co to je herec. Dnes to je téměř neexistující kasta opravdových herců. To co hraje pro Národní divadlo z té mladší a mladé generace je jen hodně mizerná imitace herců. Lanďák byl výbornej a je za ním vidět velký kus práce. Tedy na rozdíl od těch dnešních. Paskvily jaké vidíte dnes nemají ani šanci na jakékoliv ocenění na filmových festivalech. Je třeba vidět že ti skvělí zestárli, a o role staříků a babiček je jen okrajový zájem. Článekzcela opomenul, že Lanďák byl poslán do vyhnanství vládou ČSSR a byl mu odebrán na hranicích s Rakouskem cestovní pas.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.