Svěrák o umírání Smoljaka: Co jim o stavu kamaráda řekl lékař? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Svěrák o umírání Smoljaka: Co jim o stavu kamaráda řekl lékař?

Dýmka s dlouhou troubelí a Ladislav Smoljak v komedii Na samotě u lesa.
Dýmka s dlouhou troubelí a Ladislav Smoljak v komedii Na samotě u lesa. (pro Aha! – Petr Podroužek)

Už uběhly čtyři roky od chvíle, kdy zemřel jeden z nejvýznamnějších cimrmanologů Ladislav Smoljak. O tom, jak probíhaly jeho poslední momenty na jevišti před diváky, se rozhodl promluvit jeho dlouholetý kolega Zdeněk Svěrák (78).

Naposledy stanul Ladislav Smoljak před diváky 27. května 2010 ve hře České nebe. Už tedy byl v roli Komenského zesláblý a úvodní semináře vůbec neudýchal. Přesto se jeviště držel zuby nehty. „Jeho doktor nám říkal, že pokud můžeme, abychom ho do poslední chvíle nechali hrát. Kdyby seděl doma v křesle, uhynul by,“ zavzpomíná Svěrák v pátek večer na svého přítele v dokumentu Tajemství Ladislava Smoljaka.

Jenže to mělo háček. Smoljak bojující s rakovinou byl už slabý a jeho kolegové se strachovali, že by diváky jeho výkon už nepobavil. Kdo se ostatně mohl smát někomu, kdo několik měsíců bojuje s rakovinou? „My jsme až báli toho, jestli se diváci budou smát jeho výkonům, když byl pohublý a vypadal velmi nemocně,“ vysvětluje Svěrák.

V Žižkovském divadle vystupoval Smoljak naposledy devět dní před svou smrtí. Dva dny před jeho skonem ho navštívil i Svěrák. Bohužel o jeho smrti se dozvěděl docela drsným a neosobním způsobem. „Volali z televize, co prý je na tom pravdy, že Láďa zemřel. A já jsem to ještě nevěděl. Takhle jsem to dozvěděl,“ uzavírá smutně herec.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.